Size en uygun işin ne olduğunu biliyor musunuz?

Gelecekte çok seveceğiniz bir kariyeriniz olabilir. Bunun ne olduğunu bulabilmek sanıldığı kadar kolay değildir ve biz de bu konuda size yardımcı olmak için KİTBE (Kişilik Tipi Belirleme Envanteri) uygulayıp sonuçlarını bir kitapçık şeklinde raporluyoruz. Doğru iş, hayatınızı güzelleştirir, ömrünüzü artırır. Kişisel olarak tatmin edicidir çünkü kişiliğinizin en önemli yönlerini besler. İş yerinde sonsuz sayıda değişken bulunur. Kariyerinizde başarılı olmak için tercihlerinizi belirlemek ve bunlara uygun bir iş bulmak gerekir. Bazı işler sıcak ve dengeli, bazıları risklidir, meydan okuma gerektirir. Bazıları yapısal, bazıları değildir. Bir işte sosyalleşme gerekirken, diğerinde ağır başlı ve dikkatli olmak gerekir. Size en uygun işin ne olduğunu biliyor musunuz ? Hiç durup düşündünüz mü bunu?

Kim olduğun konusuna odaklan, gerisi kendiliğinden gelecektir.

Şanslı bazı insanlar bu sırrı erken keşfediyorlar, ama çoğunluğumuz bir tür psikolojik güreş yapıyor, yapabileceklerimizi, ya da başkaları için yapmak istediklerimizi düşünüyor, bunlar arasında kalıp bocalıyoruz. Bunların yerine kim olduğun konusuna odaklan, gerisi kendiliğinden gelecektir.

Geleneksel danışmanlar ve öğretmenler sadece “Üç Büyük”e bakar ki bunlar; sizin “Yetenekleriniz”, “İlgi Alanlarınız” ve “Değerleriniz”dir.

Biz de kariyer danışmanları olarak bu faktörlerin önemini biliyoruz. Bir işi iyi yapabilmek için hiç kuşkusuz doğru ustalığa ihtiyacınız vardır. İşinizi ilginç bulursanız bunun da yardımı olur. Yaptığınız konusunda kendinizi iyi hissetmeniz de önemlidir. Ama bütün resim bundan ibaret değildir elbette! Kişiliğinizin de tanınmaya ihtiyacı olan ilave boyutları vardır. Genel kurala göre, kişiliğinizin ne kadar çok yönü yaptığınız işe uygun olursa, çalışırken o kadar çok tatmin olursunuz. Örneğin siz genelde başka insanların çevresinde olduğunuzda daha enerjik olur musunuz, yoksa yalnız başınıza çalışırken ya da bir tek kişiyle muhatap olurken daha mı rahat hissedersiniz kendinizi? Bu tercihin meslek seçiminde ne kadar etkili olduğunu görebilirsiniz. Bu sadece KİTBE’de ele alınan boyutlardan bir tanesi. Bu tercihleri dikkate almadan iş aramak, harita olmadan okyanusta küçük bir adayı aramaya benzer. Şansınız varsa onu bulabilirsiniz – ama bulamayabilirsiniz de!

Bir kişilik tipiyle doğar, yine o tiple ölürüz.

Hepimizin hayatımız boyunca belirgin bir kişiliği vardır. Bir kişilik tipiyle doğar, hayatımızı onunla yaşar ve sonunda (umut ederiz ki uzun ve yararlı bir yaşamdan sonra) yine o tiple ölürüz. Şimdi bazıları, “Bir dakika, ben bazen böyle olurum ama bazen de farklı bir insan olabilirim. İçinde bulunduğum durum kişilik tipimi etkilemez mi?” diye sorabilir. Bunun yanıtı: “Hayır, etkilemez”. Bazı durumlarda davranışımızı değiştirir miyiz? Elbette! İnsanların çoğunda geniş bir davranış repertuarı vardır. Bu olmasaydı başarılı çalışamazdık zaten. Elbette işimizde ve evimizde farklı davranırız ve yanımızda yabancılar, yakın dostlar olması, bir eğlence yerinde ya da cenaze töreninde olmamız davranışlarımızı değiştirir. Fakat insanlar geçtikleri her yeni kapıda temel kişiliklerini değiştirmezler. Kişilik tipinin doğuştan olduğu konusunda kuşkunuz varsa aynı ailenin farklı gocuklarına bakın. Bunlar sizin çocuklarınız, kardeşleriniz ya da tanıdığınız bir ailenin çocukları olabilir. Bunların kişilikleri farklı mı? Elbette öyledir ve farklılıklar doğuştan itibaren (hatta ana rahminde) görülür.

Kişilik Tipi Raporunuzda Hangi başlıklar bulunduğuna ve örnek raporlara buraya tıkayarak ulaşabilirsiniz.

Bu site, reCAPTCHA ile korunmaktadır ve Google'ın Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.