KİTBE raporlarımızda “En Uygun İş Alanları” ve “Önerilmeyen Meslekler” bölümlerimiz mevcuttur.

Bu raporlarda kullanılan meslek aileleri ve belirli meslekler, O * NET ™ sisteminden uyarlanmıştır. ONET meslekleri ile MBTI tipleri arasındaki ilişki testi yakın zamanda almış ve işlerinden memnun olduklarını bildiren 92.000’den fazla kişinin bulunduğu bir veri tabanından alınan bilgiler kullanılarak kurulmuştur.
Bu mesleki eşleştirmeler sadece bir bilgi kaynağıdır. Bir meslek seçerken veya bir kariyeri düşünürken bunun dışında yeteneklerinizi ve becerilerinizi, mesleki ve boş zaman ilgilerinizi , değerlerinizi ve hedeflerinizi de göz önüne alınız.

Kişilik-meslek analizinde bir işin size uygun olduğunun söylenmesi ya da size uygun olmadığının söylenmesi sadece bir öneri niteliği taşımaktadır. Bu meslekler hem istatistiklerle hem de kişiliğinizin baskın yönleriyle
ilgilidir. Örneğin Dışadönük Sezgi tipi olan DSDK’ler için Tıp Teknisyenliği Diş Hekimliği gibi pozisyonlar önerilmemektedir. Bu hem istatistiki bir bilgidir. Hem de bu kişilik tipine sahip insanların heyecanlı ,yenilikçi ve yaratıcı çözümler bulmaktan hoşlanan tipler olmasından kaynaklı olarak önerilmemektedir.

Elbette ki bu kişilik tipinde olup da Tıp doktoru olan ya da Diş Hekimi olan insanlar mevcuttur. Ancak bu insanlar mizaçları gereği aradığı kariyer tatminkarlığını bulamadıkları için işlerinde çok da mutlu değillerdir.

Raporda önerilmeyen bir meslekte çalışıyorsanız ya da kendinize meslek olarak seçtiğiniz alanının sizin için uygun olmadığını söylemişse elinizdeki kişilik testi raporunuz ne yapmalısınız ?

Eğer meslekte çalışan iseniz kariyer tatminkarlığı için önerilen diğer meslek türlerinden kendinize uygun gördüklerinizi hobi olarak yapmaya çalışın. Belki bir doktorsunuz ama bu sizin bir arkadaş grubunuzla bir araya gelip amatör olarak Tiyatro oyunculuğu yapmanıza engel olmaz. Rapordaki güçlü yanlarınızı kullanabileceğiniz hobiler edinebilir ya da işinizin belki farklı bir dalına yönelerek mutlu olabilirsiniz.

Eğer kariyer yolculuğunuzun başında olan bir öğrenci iseniz ve düşündüğünüz mesleğin aslında sizin için uygun olmadığı söylendiyse üzülmeyin… Diğer ilgi alanlarınızı, yeteneklerinizi ve değerlerinizi düşünün.. Boş zamanlarınızı nasıl değerlendirmenin sizi mutlu ettiğini düşünün. Bütün bunlar bir araya geldiğinde hala istediğiniz meslek aynı ise raporu bir yana bırakın, çünkü rapor geçmiş istatistikleri vermektedir.

Ve siz her zaman yeni bir sayfa açabilirsiniz. Yeter ki güçlü ve zayıf yönlerinizi bilin, muhtemel kör noktalarınızın farkında olduğunuzda ve sizi mutlu edecek hobiler geliştirdiğinizde her meslekte mutlu ve başarılı olmanız mümkün olacaktır.

Bu site, reCAPTCHA ile korunmaktadır ve Google'ın Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.