Hiç düşündünüz mü birileri sizi alıp dünyaca ünlü YALE üniversitesine ya da Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ne (MlT) götürüyor. Size orada istediğiniz fakültenin istediğiniz derslerini ücretsiz almanızı sağlayacak imkanlar sunuyor. Eğer yeterli İngilizce bilgisine sahip değilseniz sizin için eş zamanlı olarak Türkçe çeviri desteği de veriyorlar.

Aslında bu uygulama çok uzun zamandan beri var ve maalesef bu imkanlardan yeterince faydalanılmamış şimdiye kadar. Nasıl mı faydalanabilirsiniz ?

Bu hizmet Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından sunulan bir açık ders hizmeti. Bu duyuruyu Temmuz ayından önce yapıp insanların yaz aylarını değerlendirmesini amaçlamıştık ancak Temmuz ayında sitede bazı videolarda eksiklikler vardı, TÜBA ile iletişime geçtik, sitede bakım çalışmaları yapıldı. Ve artık tüm hizmetler tekrar erişime açık hale geldi.

Yapmanız gereken https://acikders.tuba.gov.tr/ adresine girmek. Site üzerinde gerekli bilgiler mevcut, tüm dersleri misafir olarak giriş yaparak izleyebilirsiniz. Aşağıda örnek olarak YALE üniversitesi psikoloji profesörlerinden Prof. Paul Bloom’un “Psikolojiye Giriş” dersine ait başlıklar paylaşılmıştır.

Derslere ait videolar mp4 formatında, videoların özet slaytları ve ders notları pdf olarak Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından sağlanmaktadır.

İçerikler ile ilgili telif hakları için Creative Commons (CC) ve Açık Ders Malzemeleri konusunda  burada yazılan ifadeler dikkate alınmalıdır.

Ders: Psikolojiye Giriş (YALE) (Prof. Paul Bloom)

Bu site, reCAPTCHA ile korunmaktadır ve Google'ın Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.