Kişilik tiplerini anlamak öğrencilere sınıf içinde ne şekilde yardımcı olabilir?

Kişilik tipinizi anlamak, işleri en iyi ve en rahat şekilde nasıl yaptığınızı anlamanıza yardımcı olur. Öğrencilere kişilik tipinden bahsettiğimde genellikle şu aktiviteyi yapıyorum:

“Yazarken en rahat olduğunuz elinizi kullanarak adınızı bir kağıda yazın. Şimdi, diğer elinizle isminizi tekrar yanına yazın. “

Tercih etmediğiniz elimizle yazarken hissettiğimiz rahatsızlık, kişilik tarzımıza pek uymayan bir şey yapmak zorunda kaldığımızda hissettiğimiz rahatsızlıktır.

Öğrencilere bir görev verildiğinde veya bir grupta çalışmaları gerektiğinde, kişilik tarzlarını bilmek çok önemlidir. Görevi nasıl parçalara ayıracağınızı ve tamamlamaya nasıl yaklaşmanız gerektiğini bilmenize yardımcı olur. Grup ödevlerine yardımcı olur çünkü hangi rolü oynayabileceğinizi ve güçlü yönlerinizi bilirsiniz. Her şeye analitik olarak bakarsanız veya son teslim tarihine göre çalışmanız gerekirse, bunları devreye sokabilir ve daha başarılı olabilirsiniz.

Bir örnek: Myers-Briggs kişilik değerlendirmesiyle, öğrenci ya dışa dönük ya da içe dönük olacaktır. Dışa dönük biri, düşüncelerini yüksek sesle konuşarak işleyecektir. İçine kapanık biri, herhangi bir şey söylemeden önce içsel olarak işlem yapacaktır. Dışadönükler bir cevap vermek için ellerini ilk kaldıranlar arasında olurken, içe dönükler soruyu daha önce ele alacak ve sınıfa veya gruba söylemeden önce cevabı derinlemesine düşüneceklerdir. 

Kişilik tiplerini anlamak, öğrencilere sınıf dışında nasıl yardımcı olabilir?

Akademik bir sınıfta olmasanız bile, kişilik tipiniz başkalarıyla olan etkileşimlerinizi etkiler. Kişilik tipinizi anlayarak, gruplar halinde daha iyi çalışabilir ve başarılı bir şekilde liderlik pozisyonlarını üstlenebilirsiniz.

Kişilik tipinizi anlamak, arkadaşlarınızla daha iyi ilişkiler kurmanıza da yardımcı olur. İçedönük biriyseniz, kendinizi başkalarından uzakta yeniden canlandırmak için zamana ihtiyacınız olduğunu bilmek, sosyal ortamlarda daha rahat hissetmenize yardımcı olur.

Arkadaşınızın, oda arkadaşınızın veya partnerinizin farklı bir kişilik tipine sahip olduğunu anlamak, işleri rahatlatır ve çatışmalar hakkında daha üretken bir şekilde konuşmanıza olanak tanır.

Myers-Briggs kişilik değerlendirmesiyle öğrenci ya “J” ya da “P” olacaktır. “J” yargılamak içindir ve “P” algılamak içindir ve dünyayla nasıl etkileşim kurduğunuzu anlamanıza yardımcı olur. “Yargılayan” biri için, dünyaya planlı bir yaklaşım sergilemeyi seviyorsunuz. Tatil planlarınızı önceden belirlemişsinizdir. “Algılayan” biri daha spontane ve esnek olmayı sever. Seçeneklerinizi açık tutmak istersiniz ve bir hafta önceden bilebilirsiniz, hatta molada ne yaptığınızı bilmek için güne kadar bekleyebilirsiniz.

Kişilik tipinin öğrencilerin seçtiği ana dallar ve kariyerler üzerinde nasıl bir etkisi olabilir?

Kişilik tipi, öğrencilerin seçtiği ana dalları ve kariyerleri etkileyebilir çünkü her kişilik tipinin farklı kariyerlerle ve bir şirketin vizyonu dahilinde gerçekten iyi çalışan güçlü yönleri vardır. Rutini, kontrol listelerini ve bir prosedür üzerinde çalışmayı seven biri, onu gerektiren bir işte fayda sağlarken, karar vermek için bekleme eğiliminde olan ve son tarihe kadar bir şeyleri değiştirme esnekliğine sahip olmaktan hoşlanan bir kişi farklı bir pozisyona uygun olabilir.

Myers-Brigg tarzınızı bilerek, kişilik tipinizi bu stile çok uygun olduğu bilinen ana dallar ve kariyerlerle ilişkilendirebilirsiniz. Örneğin, bir ENFP iseniz (dışa dönük – sezgi – duygu – algılayan) bir yenilikçi olarak kabul edilirsiniz. Yeni projelerin başlatılmasını seviyorsunuz ve diğerlerinin göremeyebileceği iki fikir arasında bağlantı kurmakta harikasınız. ENFP’ler harika girişimciler, sosyal hizmet uzmanları, öğretmenler ve insan kaynakları uzmanlarıdır.

Öğrenciler, başarılı olmak için kişilik tipleriyle ilgili bilgileri nasıl kullanabilir?

Öğrenciler, dış güçlerle nasıl etkileşime girdiklerini bildiklerinde daha başarılı olurlar. Kendinizi, parlamanıza yardımcı olacağını bildiğiniz durumlara sokmak için kişilik tipinizle ilgili bilgilerden yararlanabilirsiniz.

Bu bilgiler, bir pozisyon için görüşme yaptığınızda çok değerlidir çünkü en iyi adımlarınızı öne çıkarmanıza yardımcı olur. Güçlü yönlerinizi nasıl geliştireceğinizi biliyorsunuz ve bir zayıflığın bir zayıflık olmak yerine – üstesinden gelmeyi öğrendiğiniz bir meydan okumadır.

Ve kişilik tipinizi anlayarak, diğer insanların kişilik tiplerini de anlayabileceksiniz. Küçük bir araştırma ile diğer insanlarla en iyi nasıl etkileşim kuracağınızı görebilirsiniz. Yöneticinizin kişiliğini değiştiremezsiniz, ancak amirinizle nasıl etkileşim kurduğunuzu değiştirebilirsiniz. Myers-Briggs’de “J” olduğunu biliyorsanız, o zaman önceden alınacak kararlar aradıklarını ve son teslim tarihine uymanız gerektiğini bilirsiniz. 

İnsanların kişilik tipleri hakkında bilmesi gereken en önemli şeyler nelerdir?

Her kişiliğin başkalarıyla farklı bir etkileşim şekli vardır. Kendi kişilik tarzınızı ve her gün birlikte çalıştığınız insanların tarzlarını incelemek için zaman ayırmaya değer. Daha iyi etkileşimlere sahip olmanıza ve daha başarılı olmanıza yardımcı olur.

Kişiliğinizin sizi hedeflerinize ulaşmanızı engellemesine izin vermemelisiniz.  Güçlü yönlerinize ve zorluklarınıza göre hedefe nasıl ulaşacağınızı değiştirmeniz gerekebilir.

Her zaman kişilik tipiniz hakkında daha fazla bilgi edinebilir ve etkileşimleri gözlemleyebilirsiniz, böylece sınıf ortamında ve sınıf dışında bir kişiye, bir göreve veya oynadığınız bir role yönelik en iyi yaklaşımınızı bulun.

Kişilik Tipleri Hakkında Bazı İngilizce Kaynaklar (Podcastler, Makaleler…)

Kişilik, insanların sadece akademik başarılarını değil hayatlarının her alanını etkileyebilir. Aşağıdaki kaynaklar, kişiliğin daha derin bir şekilde anlaşılmasını ve kişilik türleri hakkındaki bilgilerin kişisel ve profesyonel ortamlarda nasıl kullanılabileceğini öğrenmenize fayda sağlayabilir.

Bu podcastler, içedönüklerin ve dışa dönüklerin romantik eşler, aile ve arkadaşlarla ilişkilerinde nasıl yol gösterebileceğini araştırıyor.

Bu sayfa, Mayo Clinic’ten, farklı kişilik bozukluklarının belirti ve semptomlarının yanı sıra bunların nasıl tedavi edildiği hakkında bilgiler içerir.

Sunucular Joel Mark Witt ve Antonia Dodge, kişilik ve romantik ilişkiler, dinleme becerileri, sezgi geliştirme, öz bakım ve duyguları idare etme gibi konuları tartışıyor.

“Psychology Today” de yer alan makalede kişilik bozuklukları anlatılıyor.

Bu site, reCAPTCHA ile korunmaktadır ve Google'ın Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.