DİYALİZ TEKNİSYENİ

Destekleyici tıbbi cihazları (örneğin ortezler, protezler, eklemler, kemer destekleri ve diğer cerrahi ve tıbbi cihazlar) inşa etmek, bakımını yapmak veya onarmak.

İLK BAKIŞTA

Holland Kodu

R,I,C (Gerçekçi, Araştırmacı, Geleneksel)

ÇALIŞMA ORTAMI

Hastaneler, diyaliz merkezleri, klinikler

UZAKTAN ÇALIŞMA ORANI

Yok (Diyaliz tedavisi ve bakım işlemlerinin fiziksel varlık gerektirmesi nedeniyle)

GELECEK 10 YILDAKİ BEKLENTİ

Güçlü Büyüme (Böbrek hastalıklarının yaygınlaşması, yaşlanan nüfus ve diyaliz tedavisine olan talebin artması nedeniyle)

MESLEK BİLGİ HARİTASI *

A- MESLEKİ NİTELİKLER

Çalışma Bağlamı
Cevaplar Çalışanlara Sorulan Sorular
%90  Her gün Kapalı Alanda, Çevresel Kontrollü — Bu iş ne sıklıkla çevresel olarak kontrol edilen koşullarda, kapalı alanda çalışmayı gerektiriyor?
%80  Her gün
%17  Haftada bir veya daha fazla ama her gün değil
Kirleticilere Maruz Kalma — Bu iş ne sıklıkla kirleticilere (kirleticiler, gazlar, toz veya kokular gibi) maruz kalarak çalışmayı gerektiriyor?
%62  Her gün
%36  Haftada bir veya daha fazla ama her gün değil
Güvenlik Ayakkabıları, Gözlükler, Eldivenler, İşitme Koruması, Baretler veya Can Yeleği Gibi Yaygın Koruyucu veya Güvenlik Ekipmanları Giyin — Bu iş, güvenlik ayakkabıları, gözlükler, eldivenler, baretler veya can yelekleri gibi yaygın koruyucu veya güvenlik ekipmanlarının giyilmesini ne kadar gerektiriyor?
%65  Sürekli veya neredeyse sürekli olarak
%17  Zamanın yarısından fazlası
%17  Zamanın yaklaşık yarısı
Nesneleri, Araçları veya Kontrolleri Tutmak, Kontrol Etmek veya Hissetmek İçin Ellerinizi Kullanmaya Zaman Ayırın — Bu iş, nesneleri, araçları veya kontrolleri tutmak, kontrol etmek veya hissetmek için ellerinizi ne kadar kullanmanızı gerektiriyor?
%63  Her gün
%19  Haftada bir veya daha fazla ama her gün değil
%12  Ayda bir veya daha fazla ama her hafta değil
Yüz Yüze Görüşmeler — Bu işte bireylerle veya ekiplerle ne sıklıkla yüz yüze görüşmeniz gerekiyor?
%75  Her gün Karar Alma Sıklığı — Çalışanın, diğer insanları, finansal kaynakları ve/veya kuruluşun imajını ve itibarını etkileyen kararlar alması ne sıklıkla gerekiyor?
%52  Son derece önemli
%39  Çok önemli
Kesin veya Doğru Olmanın Önemi — Bu işi yaparken çok kesin veya son derece doğru olmak ne kadar önemli?
%57  Her gün
%26  Haftada bir veya daha fazla ama her gün değil
%17  Ayda bir veya daha fazla ama her hafta değil
Zaman Baskısı — Bu iş, çalışanın sıkı teslim tarihlerine uymasını ne sıklıkla gerektiriyor?
%51  Sürekli veya neredeyse sürekli olarak
%35  Zamanın yarısından fazlası
%13  Zamanın yaklaşık yarısı
Ayakta Zaman Geçirin — Bu iş ne kadar ayakta durmayı gerektiriyor?
%65  Her gün
%22  Haftada bir veya daha fazla ama her gün değil
Tehlikeli Ekipmana Maruz Kalma — Bu iş ne sıklıkla tehlikeli ekipmana maruz kalmayı gerektiriyor?
Çalışma Faaliyetleri
Önem Düzeyi Açıklama
%76
Bilgi Edinme — Tüm ilgili kaynaklardan bilgi gözlemleme, alma ve başka şekillerde edinme.
%72
Ekipman, Yapı veya Malzemelerin Denetlenmesi — Hataların veya diğer sorunların veya kusurların nedenini belirlemek için ekipman, yapı veya malzemelerin denetlenmesi.
%72
Karar Alma ve Sorun Çözme — En iyi çözümü seçmek ve sorunları çözmek için bilgileri analiz etmek ve sonuçları değerlendirmek.
%68
Yöneticiler, Akranlar veya Astlarla İletişim Kurma — Yöneticilere, iş arkadaşlarına ve astlara telefonla, yazılı olarak, e-posta yoluyla veya şahsen bilgi sağlamak.
%67
İşleri Organize Etme, Planlama ve Öncelik Sırasına Koyma — İşlerinizi öncelik sırasına koymak, organize etmek ve tamamlamak için belirli hedefler ve planlar geliştirmek.
%66
Nesneleri, Eylemleri ve Olayları Tanımlama — Bilgileri kategorilere ayırarak, tahmin ederek, farklılıkları veya benzerlikleri fark ederek ve koşullardaki veya olaylardaki değişiklikleri saptayarak tanımlama.
%65
Ürünlerin, Olayların veya Bilgilerin Ölçülebilir Özelliklerinin Tahmin Edilmesi — Boyutları, mesafeleri ve miktarları tahmin etmek; veya bir iş faaliyetini gerçekleştirmek için gereken zamanı, maliyeti, kaynakları veya malzemeleri belirlemek.
%65
Süreçleri, Malzemeleri veya Çevreyi İzleme — Sorunları tespit etmek veya değerlendirmek amacıyla malzemelerden, olaylardan veya çevreden gelen bilgileri izleme ve inceleme.
%65
Yaratıcı Düşünme — Sanatsal katkılar da dahil olmak üzere yeni uygulamalar, fikirler, ilişkiler, sistemler veya ürünler geliştirmek, tasarlamak veya yaratmak.
%61
Makine ve Proseslerin Kontrolü — Makineleri veya prosesleri (bilgisayarlar ve araçlar hariç) çalıştırmak için kontrol mekanizmaları veya doğrudan fiziksel aktivite kullanılması.
Görevler
Önem Düzeyi Açıklama
%86
Perçinler için delikler açın ve diş açın ve protez veya ortez cihazları oluşturmak için parçaları birbirine yapıştırmak, kaynaklamak, cıvatalamak veya perçinlemek.
%86
Üretilecek ürün veya cihazın türünü ve gerekli malzeme ve araçları belirlemek için reçeteleri veya özellikleri okuymak.
%85
Termoplastik ve termoset malzemeler, metal alaşımları ve deri gibi malzemeler ve el veya elektrikli aletler kullanarak ortez veya protez cihazları yapmak.
%84
Yapısal bileşenlerin öngörülen konturlarına uyması için kumaşı veya malzemeyi bükmek, biçimlendirmek ve şekillendirmek.
%83
Hastaların gövde veya uzuvlarının kalıplarını veya izlenimlerini almak veya oluşturmak ve bunları kesme ve üretim kalıpları olarak kullanmak.
%82
Yapay uzuvlar, destekler veya cerrahi destekler gibi tıbbi destekleyici cihazları teknik özelliklere uygun şekilde onarın, değiştirmek veya bakımını yapmak.
%81
Metal veya plastik yapıları veya cihazları kauçuk, deri, keçe, plastik veya fiberglas gibi kaplamalar kullanarak örtmek veya kaplamak.
%79
Tıbbi destek cihazlarının doğru hizalanmasını, hareketini veya biyomekanik stabilitesini ölçmek için ölçüm aletleri ve hizalama aparatları kullanmak.
%79
Şablonlar ve hassas ölçüm aletleri kullanarak parçaların boyutlarını belirlemek ve işaretlemek.
%78
Cihazları hastalara takmak ve gerekli ayarlamaları yapmak.
Teknoloji Becerileri
  • Bilgisayar destekli tasarım CAD yazılımı
  • Bilgisayar destekli üretim CAM yazılımı
  • Elektronik posta yazılımı
  • Tıbbi yazılım
  • Office paketi yazılımı
  • E-tablo yazılımı
  • Kelime işleme yazılımı
Kullanılan Araçlar
  • Tezgah mengeneleri — Protez tezgah mengeneleri; Atölye tezgah mengeneleri
  • Altıgen anahtarlar — Allen anahtarları; Altıgen anahtarlar
  • Hidrolik pres freni — Bükme frenleri
  • Laboratuvar mekanik konveksiyon fırınları — Yüksek sıcaklık laboratuvar fırınları; Laboratuvar kızılötesi fırınları; Laboratuvar mekanik tezgah üstü konveksiyon fırınları
  • Güç taşlama makineleri — Taşlama ekipmanı; Taşlama tekerlekleri; Metal taşlama makineleri
  • Güç yönlendiricileri — Güç yönlendirme araçları; Dikey yönlendiriciler
  • Güç zımparaları — Disk zımparaları; Tambur zımparaları
  • Elektrikli testereler — Şerit testereler; Pnömatik salınımlı testereler; Döner testereler; Masa testereleri
  • Tarayıcılar — 3D tarama sistemleri; Sayısallaştırıcılar
  • Dikiş makineleri — Düz yataklı dikiş makineleri; Uzun kollu dikiş makineleri

B- ÇALIŞAN NİTELİKLERİ

Gereken Beceriler
Önem Beceri ve Açıklaması
%72
Etkin Dinleme — Başkalarının söylediklerine tüm dikkatinizi vermek, vurgulanan noktaları anlamak için zaman ayırmak, uygun durumlarda soru sormak ve uygunsuz zamanlarda sözünü kesmemek.
%69
Eleştirel Düşünme — Alternatif çözümlerin, sonuçların veya sorunlara yönelik yaklaşımların güçlü ve zayıf yönlerini belirlemek için mantık ve muhakeme kullanma.
%69
Kalite Kontrol Analizi — Ürün, hizmet veya süreçlerin kalitesini veya performansını değerlendirmek amacıyla test ve denetimlerin yapılması.
%66
Okuma Anlama — İşle ilgili belgelerdeki yazılı cümleleri ve paragrafları anlama.
%66
Konuşma — Bilgiyi etkili bir şekilde iletmek için başkalarıyla konuşmak.
%66
Sorun Giderme — İşletim hatalarının nedenlerini belirlemek ve bu konuda ne yapılacağına karar vermek.
%63
Operasyon İzleme — Bir makinenin düzgün çalıştığından emin olmak için göstergeleri, kadranları veya diğer göstergeleri izleme.
%63
Sosyal Algılama — Başkalarının tepkilerinin farkında olmak ve neden öyle tepki verdiklerini anlamak.
%60
Karmaşık Problem Çözme — Karmaşık problemleri belirlemek ve ilgili bilgileri inceleyerek seçenekleri geliştirmek ve değerlendirmek ve çözümler uygulamak.
%56
Yargılama ve Karar Verme — Olası eylemlerin göreceli maliyet ve faydalarını göz önünde bulundurarak en uygun olanı seçmek.
Kullanılacak Bilgiler
Önem Bilgi Alanı ve Açıklaması
%72
Üretim ve İşleme — Hammaddeler, üretim süreçleri, kalite kontrolü, maliyetler ve malların etkili bir şekilde üretilmesini ve dağıtılmasını en üst düzeye çıkarmak için kullanılan diğer teknikler hakkında bilgi.
%67
Müşteri ve Kişisel Hizmet — Müşteri ve kişisel hizmetler sağlama prensipleri ve süreçleri bilgisi. Buna müşteri ihtiyaçlarının değerlendirilmesi, hizmetler için kalite standartlarının karşılanması ve müşteri memnuniyetinin değerlendirilmesi dahildir.
%62
İngilizce Dili — Kelimelerin anlamı ve yazımı, kompozisyon kuralları ve dil bilgisi dahil olmak üzere İngilizce dilinin yapısı ve içeriği hakkında bilgi.
%61
Mekanik — Makine ve aletlerin tasarımları, kullanımları, onarımları ve bakımları dahil olmak üzere bilgi.
%57
Tasarım — Hassas teknik planların, şemaların, çizimlerin ve modellerin üretiminde kullanılan tasarım teknikleri, araçları ve prensipleri bilgisi.
%52
Eğitim ve Öğretim — Müfredat ve öğretim tasarımı, bireylere ve gruplara yönelik öğretim ve eğitim ile öğretim etkilerinin ölçülmesi için ilke ve yöntemler bilgisi.
%50
Matematik — Aritmetik, cebir, geometri, kalkülüs, istatistik ve bunların uygulamaları bilgisi.
%49
Yönetim ve İdare — Stratejik planlama, kaynak tahsisi, insan kaynakları modellemesi, liderlik tekniği, üretim yöntemleri ve insan ve kaynakların koordinasyonunda yer alan iş ve yönetim prensipleri bilgisi.
%47
İdari — Kelime işleme, dosya ve kayıt yönetimi, stenografi ve transkripsiyon, form tasarımı ve işyeri terminolojisi gibi idari ve ofis prosedürleri ve sistemleri hakkında bilgi.
%47
Mühendislik ve Teknoloji — Mühendislik bilimi ve teknolojisinin pratik uygulamasına ilişkin bilgi. Bu, çeşitli mal ve hizmetlerin tasarımına ve üretimine prensipleri, teknikleri, prosedürleri ve ekipmanları uygulamayı içerir.
İhtiyaç Duyulabilecek Yetenekler
Önem Yetenek ve Açıklaması
%72
Yakın Görüş — Yakın mesafeden (gözlemciden birkaç metre uzakta) ayrıntıları görebilme yeteneği.
%72
Sözlü Anlama — Konuşulan sözcükler ve cümleler aracılığıyla sunulan bilgi ve fikirleri dinleme ve anlama yeteneği.
%72
Sorun Duyarlılığı — Bir şeyin ne zaman yanlış olduğunu veya yanlış gitme olasılığının ne zaman olduğunu söyleyebilme yeteneği. Sorunu çözmeyi içermez, yalnızca bir sorun olduğunu fark etmeyi içerir.
%69
Kol-El Sabitliği — Kolunuzu hareket ettirirken veya kolunuzu ve elinizi aynı pozisyonda tutarken elinizi ve kolunuzu sabit tutabilme yeteneği.
%69
Tümdengelimli Muhakeme — Genel kuralları belirli problemlere uygulayarak mantıklı cevaplar üretebilme yeteneği.
%69
Sözlü İfade — Bilgi ve fikirleri konuşarak başkalarına aktarabilme yeteneği.
%69
Görselleştirme — Bir şeyin hareket ettirildikten sonra veya parçaları hareket ettirildiğinde veya yeniden düzenlendiğinde nasıl görüneceğini hayal etme yeteneği.
%66
Parmak Becerisi — Çok küçük nesneleri kavramak, hareket ettirmek veya birleştirmek için bir veya iki elin parmaklarının hassas bir şekilde koordineli hareketlerini yapma yeteneği.
%66
Bilgi Sıralaması — Şeyleri veya eylemleri belirli bir kurala veya kurallar kümesine göre (örneğin, sayı, harf, sözcük, resim, matematiksel işlem kalıpları) belirli bir düzen veya örüntüde düzenleme yeteneği.
%63
Tümevarımsal Muhakeme — Genel kurallar veya sonuçlar oluşturmak için bilgi parçalarını birleştirme yeteneği (görünüşte ilgisiz olaylar arasında ilişki bulmayı içerir).
Mesleki İlgi Alanları (Holland)
Önem İlgi Alanı ve Açıklaması
%100
Gerçekçi — İş, ekipman, malzeme veya yapıların tasarlanması, inşa edilmesi veya onarılması, fiziksel aktivitede bulunulması veya açık havada çalışılması anlamına gelir. Gerçekçi meslekler genellikle mühendislik, mekanik ve elektronik, inşaat, ağaç işçiliği, ulaşım, makine işletmeciliği, tarım, hayvan hizmetleri, fiziksel veya el emeği, atletizm veya koruyucu hizmetlerle ilişkilendirilir.
%51
Araştırmacı — Çalışma, cansız nesneleri, canlı organizmaları, hastalıkları veya diğer bozulma biçimlerini veya insan davranışlarını incelemeyi ve araştırmayı içerir. Araştırmacı meslekler genellikle fiziksel, yaşam, tıbbi veya sosyal bilimlerle ilişkilendirilir ve beşeri bilimler, matematik/istatistik, bilgi teknolojisi veya sağlık hizmeti alanlarında bulunabilir.
%45
Geleneksel — İş, genellikle bir iş ortamında bilgi veya verileri düzenlemek için prosedürleri ve düzenlemeleri takip etmeyi içerir. Geleneksel meslekler genellikle ofis işi, muhasebe, matematik/istatistik, bilgi teknolojisi, finans veya insan kaynakları ile ilişkilendirilir.
%35
Sosyal — İş, başkalarına yardım etmeyi, öğretmeyi, tavsiyede bulunmayı, destek olmayı veya hizmet sağlamayı içerir. Sosyal meslekler genellikle sosyal, sağlık bakımı, kişisel hizmet, öğretim/eğitim veya dini faaliyetlerle ilişkilendirilir.
%9
Sanatsal — Çalışma, çeşitli medyalar için orijinal görsel sanat eserleri, performanslar, yazılı eserler, yiyecek veya müzik yaratmayı veya çeşitli nesnelerin ve malzemelerin tasarımına sanatsal prensipler uygulamayı içerir. Sanatsal meslekler genellikle görsel sanatlar, uygulamalı sanatlar ve tasarım, sahne sanatları, müzik, yaratıcı yazarlık, medya veya mutfak sanatı ile ilişkilendirilir.
%0
Girişimcilik — İş, genellikle bir iş ortamında yönetme, pazarlık etme, pazarlama veya satış yapmayı veya siyasi ve yasal durumlarda insanlara liderlik etmeyi veya danışmanlık yapmayı içerir. Girişimci meslekler genellikle iş girişimleri, satış, pazarlama/reklamcılık, finans, yönetim/idare, profesyonel danışmanlık, halk önünde konuşma, siyaset veya hukuk ile ilişkilendirilir.
İş Değerleri
Ölçüt İş Değeri ve Açıklaması
%78
İlişkiler — Bu iş değerini karşılayan meslekler, çalışanların başkalarına hizmet etmelerine ve iş arkadaşlarıyla dostça ve rekabetsiz bir ortamda çalışmalarına olanak tanır. Karşılık gelen ihtiyaçlar İş Arkadaşları, Ahlaki Değerler ve Sosyal Hizmettir.
%72
Destek — Bu iş değerini karşılayan meslekler, çalışanların arkasında duran destekleyici bir yönetim sunar. Karşılık gelen ihtiyaçlar Şirket Politikaları, Denetim: İnsan İlişkileri ve Denetim: Tekniktir.
%64
Çalışma Koşulları — Bu iş değerini karşılayan meslekler iş güvenliği ve iyi çalışma koşulları sunar. Karşılık gelen ihtiyaçlar Aktivite, Tazminat, Bağımsızlık, Güvenlik, Çeşitlilik ve Çalışma Koşullarıdır.
%61
Başarı — Bu iş değerini karşılayan meslekler sonuç odaklıdır ve çalışanların en güçlü yeteneklerini kullanmalarına izin vererek onlara bir başarı hissi verir. Karşılık gelen ihtiyaçlar Yetenek Kullanımı ve Başarıdır.
%61
Independence — Occupations that satisfy this work value allow employees to work on their own and make decisions. Corresponding needs are Creativity, Responsibility and Autonomy.
%45
Tanınma — Bu iş değerini karşılayan meslekler ilerleme, liderlik potansiyeli sunar ve sıklıkla prestijli kabul edilir. Karşılık gelen ihtiyaçlar İlerleme, Yetki, Tanınma ve Sosyal Statü’dür.
Çalışma Stilleri
Önem Çalışma Stili ve Açıklaması
%80
Detaylara Dikkat — İş, detaylara dikkat etmeyi ve iş görevlerini tamamlamada titiz olmayı gerektirir.
%77
Güvenilirlik — İş, güvenilir, sorumluluk sahibi ve sorumluluk sahibi olmayı ve yükümlülükleri yerine getirmeyi gerektirir.
%75
Başkalarına Karşı İlgilenmek — İş, başkalarının ihtiyaçlarına ve duygularına karşı duyarlı olmayı, anlayışlı ve yardımsever olmayı gerektirir.
%73
İşbirliği — İş, işte başkalarıyla iyi geçinmeyi ve iyi huylu, işbirliğine dayalı bir tutum sergilemeyi gerektirir.
%72
Dürüstlük — İş, dürüst ve etik olmayı gerektirir.
%71
Yenilik — İş, iş ile ilgili sorunlara yeni fikirler ve çözümler geliştirmek için yaratıcılık ve alternatif düşünmeyi gerektirir.
%70
Analitik Düşünme — İş, bilgiyi analiz etmeyi ve iş ile ilgili konuları ve problemleri çözmek için mantık kullanmayı gerektirir.
%69
Başarı/Çaba — İş, kişisel olarak zorlayıcı başarı hedefleri belirlemeyi ve bu hedefleri sürdürmeyi ve görevlerin üstesinden gelmek için çaba sarf etmeyi gerektirir.
%68
İnisiyatif — İş, sorumluluk ve zorlukları üstlenmeye istekli olmayı gerektirir.
%67
Uyum Sağlayabilme/Esneklik — İş, değişime (olumlu veya olumsuz) ve iş yerinde önemli çeşitliliğe açık olmayı gerektirir.
* = Mesleki Gereksinimler ve Çalışan Nitelikleri bölümleri uluslararası ölçekte O’Net sistemi referans alınarak hazırlanmıştır. O’Net iş arayanlar, işgücü geliştirme profesyonelleri, öğrenciler ve araştırmacılar için çeşitli meslekler hakkında ayrıntılı bilgiler sunar. Ulusal ölçekte de ülkelerin referans aldığı güvenilir bilgiler içermektedir. Sitede 900’den fazla meslek hakkında bilgiler yer alır ve iş gereksinimleri, gerekli beceriler ve eğitim olanakları gibi konuları kapsar. Ulusal ölçekte bilgiler için İş-Kur’un Meslekleri Tanıyalım portalına da bakabilirsiniz.

C- MESLEKLE İLGİLİ LİSANS / ÖNLİSANS PROGRAMLARI

Bölümleri Sizler İçin Araştırdık…

Bölümler hakkında aşağıda yer alan 9 başlıktaki detaylı bilgilere ulaşmak için ilgili lisans / önlisans bölümlerine tıklayınız.

Bu Mesleği Seçmeyi Düşünüyorsanız;

  1. Diyaliz teknisyeni olarak, böbrek yetmezliği olan hastalara diyaliz tedavisi uygulamalısınız.
  2. Diyaliz makinelerini hazırlayarak, hastaların tedaviye uygun şekilde bağlanmasını sağlamalısınız.
  3. Hastaların diyaliz seansları sırasında hayati belirtilerini izlemeli ve gerektiğinde müdahale etmelisiniz.
  4. Diyaliz makinelerinin bakımını ve sterilizasyonunu düzenli olarak yapmalısınız.
  5. Hastaların tedavi sürecindeki rahatı ve güvenliği için onlara destek olmalısınız.
  6. Diyaliz tedavisi ile ilgili kayıtları doğru ve düzenli bir şekilde tutmalısınız.
  7. Hemşireler ve doktorlarla işbirliği yaparak hastaların tedavi planlarını takip etmelisiniz.
  8. Diyaliz seansları sırasında oluşabilecek komplikasyonlara karşı hazırlıklı olmalısınız.
  9. Hastaların diyet ve yaşam tarzı hakkında bilgilendirilmesine yardımcı olmalısınız.
  10. Diyaliz tedavisi ile ilgili yeni teknolojileri ve yöntemleri takip ederek kendinizi sürekli güncel tutmalısınız.

Hala Sormak İstediklerin Varsa

Bütün bu detaylı bilgilerden sonra meslek seçiminde hala kararsızlık yaşıyorsan Rehberlik Akademisi “Eğitim Uzmanları” senin yanında.

Bu site, reCAPTCHA ile korunmaktadır ve Google'ın Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.