YAZILIM GELİŞTİRİCİ

Bilgisayar ve ağ yazılımlarını veya özel yardımcı programları araştımak, tasarlamak ve geliştirmektir. Kullanıcı ihtiyaçlarını analiz etmek ve bilgisayar bilimi, mühendislik ve matematiksel analiz prensiplerini ve tekniklerini uygulayarak yazılım çözümleri geliştirebilir. Yazılımı güncellemek veya mevcut yazılım yeteneklerini geliştirebilir. Donanım ve yazılım sistemlerini entegre etmek ve özellikler ve performans gereksinimleri geliştirmek için bilgisayar donanım mühendisleriyle birlikte çalışabilir. Bir uygulama alanı içinde veritabanlarını koruyabilir, bireysel olarak çalışabilir veya bir ekibin parçası olarak veritabanı gelişimini koordine edebilir.

İLK BAKIŞTA

Holland Kodu

I,C,R (Araştırmacı, Geleneksel, Gerçekçi)

ÇALIŞMA ORTAMI

Teknoloji şirketleri, yazılım geliştirme firmaları, start-up’lar, kurumsal IT departmanları, oyun stüdyoları, uzaktan çalışma ortamları

UZAKTAN ÇALIŞMA ORANI

Yüksek (%70-100, yazılım geliştirme, test, hata ayıklama ve proje yönetimi gibi görevler uzaktan yürütülebilir; ancak bazı ekip toplantıları ve müşteri görüşmeleri fiziksel varlık gerektirebilir)

GELECEK 10 YILDAKİ BEKLENTİ

Çok Güçlü Büyüme (Dijital dönüşüm, yapay zeka, büyük veri, bulut bilişim ve siber güvenlik alanlarındaki hızlı gelişmeler nedeniyle yazılım geliştiricilere olan talep sürekli artmaktadır)

MESLEK BİLGİ HARİTASI *

A- MESLEKİ NİTELİKLER

Çalışma Bağlamı
Cevaplar Çalışanlara Sorulan Sorular
Çalışma Faaliyetleri
Önem Düzeyi Açıklama
%
%
%
%
%
%
%
%
%
%
Görevler
Önem Düzeyi Açıklama
%
Yeni bir sistemin kurulumunu veya mevcut bir sistemin modifikasyonunu belirlemek, önermek ve planlamak için bilgileri analiz etmek.
%
Zaman ve maliyet kısıtlamaları içerisinde tasarımın uygulanabilirliğini belirlemek için kullanıcı ihtiyaçlarını ve yazılım gereksinimlerini analiz etmek.
%
Veri işleme projelerinin sınırlamaları veya yetenekleri hakkında bilgi edinmek için veri işleme veya proje yöneticileriyle görüşmek.
%
Sistem tasarlamak ve projenin sınırlamaları ve yetenekleri, performans gereksinimleri ve arayüzleri hakkında bilgi edinmek için sistem analistleri, mühendisler, programcılar ve diğer kişilerle görüşmek.
%
Proje durumu, teklifler veya yazılım sistemi tasarımı veya bakımı gibi teknik konular hakkında müşterilerle veya diğer departmanlarla istişare etmek.
%
Yazılım sisteminin kurulumunu koordine etmek.
%
Tasarımın çıktılarını ve sonuçlarını tahmin etmek ve ölçmek için bilimsel analiz ve matematiksel modeller kullanarak yazılım sistemlerini tasarlamak, geliştirmek ve değiştirmek.
%
Sistem performans standartlarını belirlemek.
%
Yazılım sistemi test veya doğrulama prosedürlerini, programlamayı veya dokümantasyonu geliştirmek veya yönetmek.
%
Mevcut yazılımları hataları düzeltmek, yeni donanımlara uyarlamak veya arayüzleri yükseltmek ve performansı artırmak için değiştirmek.
Teknoloji Becerileri
  • Uygulama sunucusu yazılımı
  • Yapılandırma yönetimi yazılımı
  • Veritabanı yönetim sistemi yazılımı
  • Veritabanı kullanıcı arayüzü ve sorgu yazılımı
  • Geliştirme ortamı yazılımı
  • Kurumsal kaynak planlama ERP yazılımı
  • Nesne veya bileşen odaklı geliştirme yazılımı
  • İşletim sistemi yazılımı
  • Program test yazılımı
  • Web platformu geliştirme yazılımı
Kullanılan Araçlar
  • Merkezi işlem birimi CPU işlemcileri — Grafik işlem birimi GPU; Çok çekirdekli merkezi işlem birimi CPU
  • Bilgisayar sunucuları — Uygulama sunucuları
  • Masaüstü bilgisayarlar
  • Dijital kameralar
  • Flash bellek depolama kartı — Flash diskler
  • Üst düzey bilgisayar sunucuları — Dizin sunucuları
  • Entegre devre test cihazları — Devre içi emülatörler ICE; Mantık analizörleri
  • Ana bilgisayarlar
  • Dizüstü bilgisayarlar

B- ÇALIŞAN NİTELİKLERİ

Gereken Beceriler
Önem Beceri ve Açıklaması
%
%
%
%
%
%
%
%
%
%
Kullanılacak Bilgiler
Önem Bilgi Alanı ve Açıklaması
%
%
%
%
%
%
%
%
%
%
İhtiyaç Duyulabilecek Yetenekler
Önem Yetenek ve Açıklaması
%
%
%
%
%
%
%
%
%
%
Mesleki İlgi Alanları (Holland)
Önem İlgi Alanı ve Açıklaması
%81
Araştırmacı — Çalışma, cansız nesneleri, canlı organizmaları, hastalıkları veya diğer bozulma biçimlerini veya insan davranışlarını incelemeyi ve araştırmayı içerir. Araştırmacı meslekler genellikle fiziksel, yaşam, tıbbi veya sosyal bilimlerle ilişkilendirilir ve beşeri bilimler, matematik/istatistik, bilgi teknolojisi veya sağlık hizmeti alanlarında bulunabilir.
%74
Geleneksel — İş, genellikle bir iş ortamında bilgi veya verileri düzenlemek için prosedürleri ve düzenlemeleri takip etmeyi içerir. Geleneksel meslekler genellikle ofis işi, muhasebe, matematik/istatistik, bilgi teknolojisi, finans veya insan kaynakları ile ilişkilendirilir.
%49
Gerçekçi — İş, ekipman, malzeme veya yapıların tasarlanması, inşa edilmesi veya onarılması, fiziksel aktivitede bulunulması veya açık havada çalışılması anlamına gelir. Gerçekçi meslekler genellikle mühendislik, mekanik ve elektronik, inşaat, ağaç işçiliği, ulaşım, makine işletmeciliği, tarım, hayvan hizmetleri, fiziksel veya el emeği, atletizm veya koruyucu hizmetlerle ilişkilendirilir.
%21
Sanatsal — Çalışma, çeşitli medyalar için orijinal görsel sanat eserleri, performanslar, yazılı eserler, yiyecek veya müzik yaratmayı veya çeşitli nesnelerin ve malzemelerin tasarımına sanatsal prensipler uygulamayı içerir. Sanatsal meslekler genellikle görsel sanatlar, uygulamalı sanatlar ve tasarım, sahne sanatları, müzik, yaratıcı yazarlık, medya veya mutfak sanatı ile ilişkilendirilir.
%15
Girişimcilik — İş, genellikle bir iş ortamında yönetme, pazarlık etme, pazarlama veya satış yapmayı veya siyasi ve yasal durumlarda insanlara liderlik etmeyi veya danışmanlık yapmayı içerir. Girişimci meslekler genellikle iş girişimleri, satış, pazarlama/reklamcılık, finans, yönetim/idare, profesyonel danışmanlık, halk önünde konuşma, siyaset veya hukuk ile ilişkilendirilir.
%15
Sosyal — İş, başkalarına yardım etmeyi, öğretmeyi, tavsiyede bulunmayı, destek olmayı veya hizmet sağlamayı içerir. Sosyal meslekler genellikle sosyal, sağlık bakımı, kişisel hizmet, öğretim/eğitim veya dini faaliyetlerle ilişkilendirilir.
İş Değerleri
Ölçüt İş Değeri ve Açıklaması
%
%
%
%
%
%
Çalışma Stilleri
Önem Çalışma Stili ve Açıklaması
%
%
%
%
%
%
%
%
%
%
* = Mesleki Gereksinimler ve Çalışan Nitelikleri bölümleri uluslararası ölçekte O’Net sistemi referans alınarak hazırlanmıştır. O’Net iş arayanlar, işgücü geliştirme profesyonelleri, öğrenciler ve araştırmacılar için çeşitli meslekler hakkında ayrıntılı bilgiler sunar. Ulusal ölçekte de ülkelerin referans aldığı güvenilir bilgiler içermektedir. Sitede 900’den fazla meslek hakkında bilgiler yer alır ve iş gereksinimleri, gerekli beceriler ve eğitim olanakları gibi konuları kapsar. Ulusal ölçekte bilgiler için İş-Kur’un Meslekleri Tanıyalım portalına da bakabilirsiniz.

C- MESLEKLE İLGİLİ LİSANS / ÖNLİSANS PROGRAMLARI

Bölümleri Sizler İçin Araştırdık…

Bölümler hakkında aşağıda yer alan 9 başlıktaki detaylı bilgilere ulaşmak için ilgili lisans / önlisans bölümlerine tıklayınız.

Bu Mesleği Seçmeyi Düşünüyorsanız;

  1. Programlama dillerinde (Python, JavaScript, Java, C#, Go, vb.) uzmanlaşmalı ve algoritma geliştirme konusunda yetkin olmalısınız.
  2. Web, mobil, masaüstü veya gömülü sistemler gibi farklı platformlar için yazılım geliştirebilmelisiniz.
  3. Yazılım geliştirme süreçlerinde sürüm kontrol sistemlerini (Git, GitHub, GitLab) etkin bir şekilde kullanabilmelisiniz.
  4. Agile, Scrum gibi proje yönetim metodolojilerini öğrenerek ekip çalışmalarına uyum sağlamalısınız.
  5. Veritabanı yönetimi (SQL, NoSQL) ve veri yapıları konusunda bilgi sahibi olmalısınız.
  6. Kullanıcı deneyimi (UX/UI) ve sistem tasarımı prensiplerine dikkat ederek optimize edilmiş yazılımlar geliştirmelisiniz.
  7. Kod kalitesini artırmak için test otomasyonu, hata ayıklama ve kod gözden geçirme süreçlerini takip etmelisiniz.
  8. API geliştirme, entegrasyon ve mikro hizmet mimarileri konularında bilgi edinmelisiniz.
  9. Sürekli öğrenme alışkanlığı edinerek yeni yazılım trendleri, yapay zeka, blokzincir ve siber güvenlik gibi konuları yakından takip etmelisiniz.
  10. Açık kaynak projelere katkıda bulunarak veya kendi projelerinizi geliştirerek portföyünüzü genişletmelisiniz.

Hala Sormak İstediklerin Varsa

Bütün bu detaylı bilgilerden sonra meslek seçiminde hala kararsızlık yaşıyorsan Rehberlik Akademisi “Eğitim Uzmanları” senin yanında.

Bu site, reCAPTCHA ile korunmaktadır ve Google'ın Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.