Adalet Bölümü Nedir?

Adalet bölümü; mevcut sosyal adalet konularını yasal sistemler, hukuk ve kültürün arka planında inceleyen yenilikçi bir sosyal bilim programıdır. Hukukun ve hukuk metodolojisinin temelinde var olan hukuki problemlerin çözülmesinde rol oynayan; devleti oluşturan anayasada yer alan ve bütünlüğü koruyan ilkeleri benimseyen bir anlayışa sahip yetkin personellerin yetiştirildiği bölümdür.

Adalet Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Adalet bölümü 2 yıllık bir önlisans (meslek yüksekokulu) programıdır. Bu bölümde adalet sisteminde görev alan hakim ve savcılara birçok konuda destek sağlayacak ara personel yetiştirilmesi amaçlanır. Ara personeller zabıt katipliği ile infaz ve koruma aşamalarında görev alabilirler.

Adalet Bölümü Dersleri Nelerdir?

Adalet programında öğrenci olmayı tercih ederseniz;

  • Kamu hukuku,
  • Özel hukuk bilgisi,
  • Hukuk usulü bilgisi,
  • Ceza ve ceza usulü bilgisi,
  • İcra-iflas bilgisi,
  • Avukatlık ve noterlik mevzuatı,
  • Mali mevzuat,
  • Hukuk dili,
  • Adli tıp,
  • İnfaz bilgisi,
  • Kalem mevzuatı

gibi hukuki eğitimin yanı sıra;

  • Daktilografi,
  • Muhasebe,
  • İşletme yönetimi,
  • Arşiv ve dosyalama teknikleri

gibi teorik ve uygulamalı derslerden de sorumlu olacaksınız demektir. Bu derslerin yanı sıra Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından zorunlu kılınan bazı derslerden de sorumlu olacaksınız ve tabii bu bölüme yer veren üniversitelerin tercihlerine göre yabancı dil eğitimi de söz konusu olacaktır.

Bu programdan mezun olduktan sonra Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile eğitiminizi 4 yıllık hukuk bölümüne geçiş yapabilirsiniz ve avukat olabilirsiniz.

Adalet Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Adalet Bölümü mezunları, hukuk sisteminde görev alan ve adaleti sağlamayı amaçlayan kişilere bilgi ve belge sağlayarak yardımcı olmaktır.

Adalet Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Adalet bölümü mezunları iş konusunda oldukça geniş bir yelpazeye sahiplerdir. Mezunlar;

  • Mahkemelerin yazı işleri,
  • İcra memurluğu veya yardımcılığı,
  • İnfaz kurumlarında,
  • Resmi veya özel bankalarda,
  • Çeşitli kamu ve iktisadi kuruluşları,
  • Özel hukuk büroları,
  • Noter büroları,

gibi kurum ve kuruluşlarda çalışma imkanı bulabilirler. Ayrıca mahkeme salonlarında ve adliyelerde zabıt katipliği, infaz ve koruma merkezlerinde çeşitli görevlerde bulunabilirler. Tabii burada bahsi geçen iş imkanlarının büyük bir kısmı yeterlilik sınavlarından alınan puan neticesinde atama ile gerçekleşir. Hukuk büroları sözü geçen devlet nezdinde gerçekleştirilen yeterlilik sınavlarını gerektirmez.

Aylık Ortalama Ne Kadar Kazanırlar?

Çok çeşitli kariyer seçenekleri olduğu için ortalama maaş bilgisi verilmemiştir. Güncel maaş bilgileri için kariyer.net adresine bakabilirsiniz.

Kariyer Yolculuğu ve Meslekte Yükselme Olanakları Nelerdir?

Adalet kariyerinde yükselmek için çeşitli fırsatlar vardır. Başlangıçta genellikle hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra avukatlık veya hakimlik gibi temel pozisyonlarda çalışmaya başlanır. Daha sonra, uzmanlaşarak, ceza hukuku, iş hukuku veya insan hakları gibi alanlarda çalışabilirsiniz. Mesleki gelişim için yüksek lisans yapmak veya belirli bir alanda sertifikalar almak faydalı olabilir. Ayrıca, hukuk bürosunda ortaklık veya yüksek mahkeme yargıcılığı gibi daha üst düzey pozisyonlara yükselmek de mümkündür. Özetle, adalet kariyeri geniş bir yelpazede yükselme olanakları sunar ancak sürekli olarak kendinizi geliştirmek ve yasal değişiklikleri takip etmek önemlidir.

Yapay Zeka ve Teknolojik Gelişmeler Bağlamında Mesleğin Geleceği Nasıldır?

Adalet alanında yapay zeka ve diğer teknolojik gelişmeler, mesleğin geleceğini büyük ölçüde etkilemektedir. Yapay zeka, hukuk alanında araştırma yapmak, belgeleri analiz etmek ve hatta bazı durumlarda yasal kararlar almak için kullanılmaktadır. Bu teknolojiler, hukuk sistemini daha verimli hale getirirken, aynı zamanda avukatların ve hakimlerin işlerini değiştiriyor. Gelecekte, yapay zeka ve teknolojik gelişmelerin daha da ilerlemesi beklenmektedir. Bu nedenle, adalet alanında çalışanların teknolojiye uyum sağlamaları ve yeni beceriler öğrenmeleri önemlidir. Yapay zeka ve teknolojik gelişmeler, adalet sisteminde daha hızlı ve adil kararlar alınmasına yardımcı olabilirken, aynı zamanda mesleki rollerin değişmesine neden olabilir. Özetle, adalet alanında çalışanlar için teknolojiye uyum sağlamak ve teknolojiyi etkili bir şekilde kullanmak önemli hale gelecektir.

YÖK ATLAS Kontenjan , Puan ve Başarı Sıralarına Bir Bakış

Üniversite Türlerine Göre Kontenjan Sayıları

Üni. Türü Kontenjan
TOPLAM
Devlet
Vakıf
KKTC
Yurt Dışı

Yerleşenlerin Puan Analizi

Üni. Türü Taban Puan Ort. Puan Tavan Puan
Devlet
Vakıf
KKTC
Yurtdışı

Yerleşenlerin Başarı Sırası Analizi

Üni. Türü Taban Başarı Sırası Ort. Başarı Sırası Tavan Başarı Sırası
Devlet
Vakıf
KKTC
Yurtdışı

DİĞER FAYDALI İÇERİKLER

YKS PUAN HESAPLAMA

Bu bölümde Türkiye’nin en isabetli puan hesaplama sistemini kullanabilir, net tahminleri yaparak olası başarı sırasını ve puanı görebilirsiniz.

Bu bölümde ÖSYM’nin son 10 yılının sorularının konu dağılımları zorluk düzeylerine göre analiz edilmiştir. Hangi konudan kaç soru çıkıyor ve çıkan soruların zor – orta – kolay şeklinde dağılımları gibi bilgileri burada bulabilirsiniz.

Hala Sormak İstediklerin Varsa

Bütün bu detaylı bilgilerden sonra meslek seçiminde hala kararsızlık yaşıyorsan Rehberlik Akademisi “Eğitim Uzmanları” senin yanında.

Bu site, reCAPTCHA ile korunmaktadır ve Google'ın Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.