Ebelik Bölümü Nedir?

Ebelik; sağlık mesleklerinin hamile kadınlar, yeni anneler ve bebekleri için hizmet sunma ile ilgili bir alt alandır. Ebeler, doğum öncesi ve doğum sonrası tıbbi bakım, danışmanlık ve destek sağlama ve aileleri ebeveynlik için hazırlama konusunda görev almaktadır.

Ebelik Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Ebelik Bölümü; üniversitelerde Sağlık Bilimleri Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Ebelik bölümünü tercih edebilmek için Sayısal puan türü baz alınır.

Ebelik eğitimi akademik dersler ve uygulamalı eğitim arasında bölünmüştür. Ebelik akademik programları, özel tıbbi bilgi ve kadın ve aile merkezli bir eğitimin yanı sıra empati, merhamet, iyi iletişim ve ekip çalışması becerileri gibi nitelikleri de geliştirmeyi amaçlamaktadır.

Ebelik Bölümü Dersleri Nelerdir?

Ebelik bölümüne tercih listelerinde yer vermeyi amaçlayan aday öğrenciler;

  • Anatomi,
  • Mikrobiyoloji – Parazitoloji,
  • Ebelikte Kişiler Arası İlişkiler,
  • Embriyoloji,
  • Histoloji,
  • Epidemiyoloji,
  • Gebelikte Dahili ve Cerrahi Hastalıklar,
  • Doğum Bilgisi,
  • Anne ve Çocuk Sağlığı Eğitimi,
  • Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları,
  • Kadın Sağlığı ve Hastalıkları,
  • Ebelik Tarihi ve Deontoloji,
  • Anne Yenidoğan Sağlığı ve Hizmetleri,

Ve daha birçok dersi 8 yarıyıllık eğitim süreleri içerisinde başarı ile tamamladıkları takdirde “Ebelik Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanırlar ve “Ebe” unvanı elde ederler.

Ebelik eğitimi almayı amaçlayan adaylar 4 yıllık eğitimleri süresince birden fazla uygulama stajı yapmakla yükümlü olacaktır.

Ebelik Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Bir ebe yeni ebeveynler için sağlık kontrolü, eğitim ve tavsiye, doğum yardımı ve rehberlik yapar. Ebe, hamilelik ve doğumun ayrılmaz bir parçasıdır ve hamile ailelerin yeni gelişlerine hazırlanmalarına ve bu süreçlerle başa çıkmalarına yardımcı olur.

Ebelik Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Profesyonel ebeler canlı hayatının devamlılığı söz konusu olduğu sürece iş imkanları konusunda büyük avantajlara sahiplerdir. Profesyonel ebeler; genellikle devlet hastanelerinde veya özel hastanelerde, küçük doğum birimlerinde, doğum merkezlerinde çalışabilirler.

Aylık Ortalama Ne Kadar Kazanırlar?

Güncel maaş bilgileri için kariyer.net adresine bakabilirsiniz.

Kariyer Yolculuğu ve Meslekte Yükselme Olanakları Nelerdir?

Ebelik mesleğinde kariyer yolculuğu, eğitim ve lisans mezuniyetiyle başlar. İlk iş deneyimi genellikle devlet veya özel hastanelerde edinilir. Klinik deneyim kazandıktan sonra, uzmanlık ve sertifikasyonlarla (doğum koçluğu, laktasyon danışmanlığı gibi) kendinizi geliştirebilirsiniz. Yüksek lisans ve doktora yaparak akademik kariyere yönelebilir, başhemşirelik veya klinik yönetimi gibi idari pozisyonlara yükselebilirsiniz. Ayrıca özel klinik veya doğum evi açarak özel sektörde fırsatlar yaratabilirsiniz. Eğitimci olarak ebelik okullarında öğretim görevlisi olabilirsiniz. Sürekli eğitim, kongreler, seminerler ve workshoplara katılım ile meslek örgütlerine üyelik, profesyonel gelişiminizi destekler. Bu adımlar ve fırsatlar, ebelik mesleğinde kariyerinizi ilerletmek ve daha yüksek pozisyonlara ulaşmak için önemli basamaklardır.

Yapay Zeka ve Teknolojik Gelişmeler Bağlamında Mesleğin Geleceği Nasıldır?

Yapay zeka ve teknolojik gelişmeler, ebelik mesleğini dönüştürerek gelecekte önemli değişiklikler getirecektir. Elektronik sağlık kayıtları (EHR) ve veri analitiği, hastaların sağlık bilgilerini dijital ortamda saklayarak ebelerin hızlı ve doğru bilgiye ulaşmasını sağlarken, risk faktörlerinin tespitine ve kişiselleştirilmiş bakım planlarının oluşturulmasına yardımcı olacaktır. Tele sağlık ve uzaktan izleme teknolojileri, ebelik hizmetlerinin daha geniş kitlelere ulaşmasını ve özellikle kırsal bölgelerde yaşayan hastalar için büyük avantajlar sunacaktır. Yapay zeka destekli karar destek sistemleri, tanı ve tedavi süreçlerinde ebeleri destekleyerek daha isabetli kararlar alınmasına ve yüksek riskli gebeliklerin yönetiminde olası sorunların erken teşhisine olanak tanıyacaktır. Eğitim ve simülasyon teknolojileri, gerçekçi simülasyon ortamları ve sanal gerçeklik (VR) kullanımıyla, ebelerin doğum ve acil durum senaryolarını güvenli bir ortamda deneyimlemesini ve öğrenmesini sağlayacaktır. Robotik ve otomasyon alanındaki gelişmeler, gelecekte robotların doğum süreçlerinde destekleyici roller üstlenmesini mümkün kılacaktır. Bu teknolojik gelişmeler, ebelik mesleğinde daha etkin, güvenli ve kişiselleştirilmiş hizmetler sunulmasını sağlayarak mesleğin geleceğini şekillendirecektir.

YÖK ATLAS Kontenjan , Puan ve Başarı Sıralarına Bir Bakış

Üniversite Türlerine Göre Kontenjan Sayıları

Üni. Türü Kontenjan
TOPLAM 4.788
Devlet 3.676
Vakıf 1.047
KKTC 65
Yurt Dışı

Yerleşenlerin Puan Analizi

Üni. Türü Taban Puan Ort. Puan Tavan Puan
Devlet 216,54454 320,03634 438,84477
Vakıf 172,93335 271,21872 404,45089
KKTC 244,82333 274,77448 305,53363
Yurtdışı

Yerleşenlerin Başarı Sırası Analizi

Üni. Türü Taban Başarı Sırası Ort. Başarı Sırası Tavan Başarı Sırası
Devlet 919.232 211.253 47.034
Vakıf 1.295.626 442.183 78.006
KKTC 578.724 387.683 247.649
Yurtdışı

DİĞER FAYDALI İÇERİKLER

YKS PUAN HESAPLAMA

Bu bölümde Türkiye’nin en isabetli puan hesaplama sistemini kullanabilir, net tahminleri yaparak olası başarı sırasını ve puanı görebilirsiniz.

Bu bölümde ÖSYM’nin son 10 yılının sorularının konu dağılımları zorluk düzeylerine göre analiz edilmiştir. Hangi konudan kaç soru çıkıyor ve çıkan soruların zor – orta – kolay şeklinde dağılımları gibi bilgileri burada bulabilirsiniz.

Hala Sormak İstediklerin Varsa

Bütün bu detaylı bilgilerden sonra meslek seçiminde hala kararsızlık yaşıyorsan Rehberlik Akademisi “Eğitim Uzmanları” senin yanında.

Bu site, reCAPTCHA ile korunmaktadır ve Google'ın Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.