Elektrik Bölümü Nedir?

Elektrik bölümü bir ön lisans programıdır. Birçok üniversitede bulunan bölümde öğrencilere, ev ve üretim tesislerinde kullanılan çeşitli makinelerin ve aletlerin yapıları, sistemleri, nasıl çalıştıkları ve tamir edildikleri hakkında bilgi verilir. Elektrik bölümü nedir sorusuna şu şekilde yanıt verilebilir; elektronik malzemelerin ve tesisatların hem teorik hem de uygulamalı derslerle öğretildiği bölümdür.  Elektrik bölümü açıköğretim ve örgün eğitim programlarında eğitim öğretim verir. Üniversitelerin talep ettiği puanı alan kişilerin elektrik alanında ön lisans eğitimi görmeleri mümkündür.

Elektrik Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Elektrik Bölümü 2 yıl ve 4 dönemden oluşur. Bu bölümden mezun olmak için derslerin ve stajların başarıyla tamamlanması gerekir. Söz konusu stajlar genel ve mesleki olmak üzere ikiye ayrılır. Toplam süresi 30 gün olan her iki staj da çeşitli fabrikalarda, üretim tesislerinde ve atölyelerde yapılabilir. Bu stajların en büyük artısı, öğrencilerin henüz iş hayatına atılmadan önce elektrik-elektronik aygıtları, otomasyonları ve devre ekipmanlarını kullanarak pratik yapabilmeleridir. Stajlarını tamamlayan ve 120 AKTS gerekliliğini sağlayanlar diplomalarını aldıktan sonra birçok farklı sektörde işe başlayabilir. 4 yıllık Elektrik Bölümü okumak isteyenler ise üniversitelerin Elektik ve Elektronik Mühendisliği Bölümünü kazanmalıdır. 4 yıllık Elektronik Mühendisliği Bölümünden mezun olmak için 60 günlük stajların yapılması ve lisans tezi yazılması gerekir. 

Elektrik Bölümü Dersleri Nelerdir?

 yıllık Elektrik Bölümü ilk döneminde mesleki derslerin yanı sıra Matematik, İngilizce ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi gibi temel dersler de yer alır. İlk senenin ikinci döneminde yer alan dersler ise Sayısal Elektronik, Alternatif Akım Devreleri, Bilgisayar Destekli Tasarım ve Özel Tesisat’tır. Bazı üniversitelerde seçmeli ders olarak İletişim ve Güzel Sanatlar gibi dersler okutulur. Elektrik önlisans Bölümü ilk senesinin güz ve bahar dönemlerindeki dersler ağırlıklı olarak teoriktir. İkinci sınıfta ise Özel Tesisat, Pano Tasarım Montajı, Yüksek Gerilim Tekniği, Arıza Analizi, Trafo-Doğru Akım Makineleri ve Sarım Tekniği gibi uygulamaya yönelik derslerin sayısı daha fazladır. Elektronik Atölye dersinde devre ekip elemanlarının ve akım makinelerinin nasıl çalıştığı ve tamir edildiği uygulamalı olarak anlatılır. İş sağlığı ve güvenliği gibi her meslekte bilinmesi ve uygulanması gereken temel dersler de müfredattaki dersler arasında yer almaktadır. 2 yıllık Elektrik Bölümü taban puanları üniversiteler arasında farklılık gösterir. Elektrik Bölümünün bulunduğu üniversitelerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Marmara Üniversitesi 
  • Hacettepe Üniversitesi 
  • Ege Üniversitesi 
  • İstanbul Üniversitesi 
  • Haliç Üniversitesi
Elektrik Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Elektrik Bölümü ne iş yapar ve hangi sektörlerde çalışabilir sorusunun birçok alternatif cevabı bulunmaktadır. Bu bölümden mezun olanlar; hizmet, sanayi ve enerji sektöründe faaliyet gösteren firmalarda tekniker olarak çalışabilir. Endüstriyel ürünlerin imal edildiği fabrikaların verdiği iş ilanlarına başvuru gerçekleştirilebilir. Elektrik teknikerleri sadece makine ve elektronik değil, tüm sanayi alanlarında iş bulma şansına sahiptir. Her fabrika ve üretim tesisinde, arızaları gidermek ve kullanılan makinelerin periyodik bakımını yapmakla sorumlu bir ekip çalışmaktadır. Bu ekipte tekniker ya da şef olarak çalışan kişilerin görevleri elektrik kaçaklarını tespit etmek, enerji tasarrufuna ve işçi güvenliğine dair önlemler almak ve elektrikle çalışan makineler için yedek parça temin etmektir. Günümüzde endüstriye dayalı üretimin artmasıyla 2 yıllık Elektrik Bölümü iş imkanları fazlalaşmıştır. Dökümhaneler, dağıtım şirketleri ve elektromekanik firmaları da çalışabilecek diğer alanlar arasında yer almaktadır. Elektrik teknisyeni arayan firmalar tarafından verilen teknisyen iş ilanları aracılığıyla çalışma olanakları hakkında araştırma yapabilirsin.

Elektrik Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Uzmanlık alanı bilgisayar destekli proje hazırlamak olanlar, inşaat sektöründe proje bazlı çalışabilir ve konut projeleri için çizimler yapabilir. Bir diğer seçenek ise elektik dükkanı açmaktır. Bu dükkanda elektronik aletlerin yanı sıra şerit led, floresan, sıva altı ve sıva üstü led armatürler gibi aydınlatma gereçleri satabilirler. Dış mekan aydınlatmasında kullanılan projektör ve neon led lambalar da bu dükkanlarda satılabilecek diğer ürünlerdir. Elektronik bakım servislerinde çalışmak da Elektrik Bölümü mezunu ne iş yapar sorusuna verilebilecek yanıtlar arasında yer almaktadır. Günümüzde Elektrik bölümünden mezun olanlar satış yapabilir, bakım-onarım hizmetlerinden sorumlu olarak çalışmalarını sürdürebilir. Bu alanda uzmanlaşmak için sektörde belirli bir süre deneyimli olmak ve en çok kullanılan devre ekip elemanlarının, elektronik ev eşyalarının ve led lambaların nasıl çalıştığını bilmek gerekir. Devlete bağlı kurumlarda ve belediyelerde çalışan kişiler, çalıştığı belediyenin bağlı bulunduğu ilçedeki genel arızaları giderir. Sokak lambalarının ve trafoların hem önleyici hem de periyodik bakımlarını yapmak da bu sektörde teknikerlerin görev ve sorumlulukları arasında yer alır. Elektrik Bölümü mezunlarına yönelik yayınlanan elektrik ustası iş ilanlarıgibi ilanlara Kariyer.net üzerinden ulaşabilirsiniz. İş ilanlarında belirtilen şartları detaylı bir şekilde inceleyerek kendinize en uygun iş ilanına başvuru yapabilirsiniz.

Aylık Ortalama Ne Kadar Kazanırlar?

Çok çeşitli kariyer seçenekleri olduğu için ortalama maaş bilgisi verilmemiştir.

Kariyer Yolculuğu ve Meslekte Yükselme Olanakları Nelerdir?

Elektrik MYO (Meslek Yüksekokulu) programı, elektrik enerjisi üretimi, dağıtımı, elektrik tesisatları ve otomasyon sistemleri gibi konularda eğitim verir. Bu alanda kariyere başlamak için elektrik veya elektronik teknisyeni olarak birçok sektörde iş fırsatı bulunabilir.

İlk işlerde elektrik teknisyeni, bakım teknisyeni veya otomasyon sistemleri teknisyeni olarak çalışılabilir. Deneyim kazandıkça, elektrik tesisatları proje mühendisi, enerji yöneticisi veya endüstriyel otomasyon uzmanı gibi pozisyonlara geçiş yapılabilir.

Elektrik MYO mezunları için yükselme fırsatları arasında, daha büyük projelerde yer alma, şantiye yöneticiliği veya üretim yönetimi gibi alanlarda kariyer yapmak mümkündür. Ayrıca, devam eden eğitimlerle, mühendislik bölümlerine geçiş yapılabilir veya kendi işinizi kurma imkânı da vardır.

Yapay Zeka ve Teknolojik Gelişmeler Bağlamında Mesleğin Geleceği Nasıldır?

Elektrik sektörü, yapay zeka (YZ) ve teknolojik gelişmelerle hızla dönüşmektedir. Akıllı şebekeler, otomasyon ve yenilenebilir enerji çözümleri, verimliliği artırarak insan müdahalesini azaltmaktadır. YZ tabanlı sistemler, enerji yönetimi, arıza tespiti ve bakım süreçlerinde büyük kolaylık sağlamaktadır.

Bu gelişmeler, elektrik teknisyenleri ve mühendisleri için yeni beceriler gerektirirken, dijital dönüşüme uyum sağlayanlar için önemli kariyer fırsatları sunmaktadır. Gelecekte, elektrik sektörü yapay zeka ile daha entegre hale gelerek daha akıllı ve sürdürülebilir çözümler sunacaktır.

YÖK ATLAS Kontenjan , Puan ve Başarı Sıralarına Bir Bakış

Üniversite Türlerine Göre Kontenjan Sayıları

Üni. Türü Kontenjan
TOPLAM 7.415
Devlet 6.516
Vakıf 899
KKTC
Yurt Dışı

Yerleşenlerin Puan Analizi

Üni. Türü Taban Puan Ort. Puan Tavan Puan
Devlet 243,20313 297,28148 438,89976
Vakıf 194,91723 271,09454 391,98285
KKTC
Yurtdışı

Yerleşenlerin Başarı Sırası Analizi

Üni. Türü Taban Başarı Sırası Ort. Başarı Sırası Tavan Başarı Sırası
Devlet 1.772.265 974.691 101.033
Vakıf 2.608.270 1.376.752 216.776
KKTC
Yurtdışı

DİĞER FAYDALI İÇERİKLER

YKS PUAN HESAPLAMA

Bu bölümde Türkiye’nin en isabetli puan hesaplama sistemini kullanabilir, net tahminleri yaparak olası başarı sırasını ve puanı görebilirsiniz.

Bu bölümde ÖSYM’nin son 10 yılının sorularının konu dağılımları zorluk düzeylerine göre analiz edilmiştir. Hangi konudan kaç soru çıkıyor ve çıkan soruların zor – orta – kolay şeklinde dağılımları gibi bilgileri burada bulabilirsiniz.

Hala Sormak İstediklerin Varsa

Bütün bu detaylı bilgilerden sonra meslek seçiminde hala kararsızlık yaşıyorsan Rehberlik Akademisi “Eğitim Uzmanları” senin yanında.

Bu site, reCAPTCHA ile korunmaktadır ve Google'ın Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.