Fizyoterapi (Fizik Tedavi) ve Rehabilitasyon Bölümü Nedir?

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünün genel amacı, hastaların, yaşlıların, ağrı çekenlerin, kaza veya benzeri durumlarda yaralanan kişilerin fonksiyon bozukluklarını tedavi edecek, iyileştirecek öğrencileri, bilimsel metotlarla eğiterek Fizyoterapist mesleğine hazırlamaktır. Bunun dışında sağlıklı bireylerin fiziksel aktivitelerini programlama, bireyleri fiziksel olarak daha aktif hale getirmek, bu bölümden mezun kişilerin amaçlarındandır. Eğitim ve meslek hayatlarında teknoloji ve bilimden faydalanarak görevlerini yerine getirirler. Türkiye’de Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümü mezunları sayısı artıyor olsa da yeni yeni gelişen bir bölümdür.

Fizyoterapi (Fizik Tedavi) ve Rehabilitasyon Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümünde, 4 yıllık lisans eğitimi verilir. Toplam 240 kredi ile mezun olurlar. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümünde staj eğitimi gören öğrencilerin ikinci ve üçüncü sınıflarında zorunlu yaz stajları vardır ve dördüncü sınıfta haftanın dört günü olmak üzere zorunlu stajları vardır.

Fizyoterapi (Fizik Tedavi) ve Rehabilitasyon Bölümü Dersleri Nelerdir?

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümünde, birçok stajla ile teorik ve uygulamalı dersler de yer alır. Uygulamalı dersler ile iş tecrübesi kazanma şansına sahiptirler.

  • Anatomi,
  • Fizyoloji,
  • Beslenme,
  • Elektroterapi,
  • Fizyoterapide Temel Ölçme ve Değerlendirme,
  • Tedavi Hareketleri ve Prensipleri,
  • Pediatrik Rehabilitasyon,
  • İşitme ve Konuşma Tedavisi,
  • Sağlık Departmanlarında Araştırma Yöntemleri,
  • Biyomekanik.
Fizyoterapi (Fizik Tedavi) ve Rehabilitasyon Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Almış oldukları eğitimler doğrultusunda ihtiyaç sahiplerine doğru fizik tedaviyi uygulamak ve rehabilitasyon süreçlerine yardımcı olmaktır.

Fizyoterapi (Fizik Tedavi) ve Rehabilitasyon Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

izik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümünden mezun bireyler yaralanma yaşamış, hasta, doğuştan gelen engellilik, kas sistemi bozuklukları, eklem rahatsızlıkları olan bireylere tedavi uygulamak ve iyileştirmek başta gelen işlerindendir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümünden mezun kişiler birçok sektörde iş bulabilme özelliğine sahiptir.

  • Kamu,
  • Özel Hastaneler,
  • Huzurevleri,
  • Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon,
  • Merkezleri,
  • Protez-ortez Rehabilitasyon Merkezleri,
  • Evde Bakım Merkezleri,
  • Kaplıca ve Kür Merkezleri,
  • Spor Kulüpleri,
  • Araştırma Enstitüleri,
  • Askeriye,

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümü mezunları, iş hayatına başlamak için önlerinde birçok farklı alan olur, ilgi ve alakalarına göre istedikleri alana yönelebilirler. Özel ve kamu başta olmak üzere birden fazla seçenekleri vardır.

Aylık Ortalama Ne Kadar Kazanırlar?

Güncel maaş bilgileri için kariyer.net adresine bakabilirsiniz.

Kariyer Yolculuğu ve Meslekte Yükselme Olanakları Nelerdir?

Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları, lisans eğitimi ve uzmanlık eğitiminin ardından kamu veya özel sektörde çalışarak deneyim kazanırlar. Ek sertifikalar ve kurslarla bilgi ve becerilerini artırabilirler. Akademik kariyer yaparak üniversitelerde öğretim görevlisi olabilir, yüksek lisans ve doktora yaparak akademik pozisyonlara yükselebilirler. Yönetici pozisyonlarına geçiş, kliniklerde veya hastanelerde yönetim kademelerinde görev alarak mümkündür. Sürekli eğitim ve gelişimle, meslekte yükselme olanakları genişler.

Yapay Zeka ve Teknolojik Gelişmeler Bağlamında Mesleğin Geleceği Nasıldır?

Yapay zeka ve teknolojik gelişmeler, fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında büyük değişiklikler getirmektedir. Robotik rehabilitasyon cihazları, giyilebilir teknolojiler ve tele-rehabilitasyon hizmetleri, tedavi süreçlerini daha etkili ve erişilebilir hale getirmektedir. Yapay zeka destekli tanı ve tedavi planlama sistemleri, kişiselleştirilmiş tedavi yöntemlerini artırmaktadır. Bu teknolojiler, uzmanların iş yükünü azaltırken, hastaların tedaviye daha aktif katılımını sağlamaktadır. Gelecekte, teknoloji entegrasyonu ile mesleğin önemi ve etkinliği artacak, uzmanlar ise bu yeni araçları kullanarak daha verimli çalışacaklardır.

YÖK ATLAS Kontenjan , Puan ve Başarı Sıralarına Bir Bakış

Üniversite Türlerine Göre Kontenjan Sayıları

Üni. Türü Kontenjan
TOPLAM 6.828
Devlet 4.043
Vakıf 2.332
KKTC 453
Yurt Dışı

Yerleşenlerin Puan Analizi

Üni. Türü Taban Puan Ort. Puan Tavan Puan
Devlet 266,33414 305,17113 427,27077
Vakıf 160,09914 257,53346 427,99565
KKTC 170,95912 235,01367 355,52531
Yurtdışı

Yerleşenlerin Başarı Sırası Analizi

Üni. Türü Taban Başarı Sırası Ort. Başarı Sırası Tavan Başarı Sırası
Devlet 413.699 261.409 56.650
Vakıf 1.306.061 557.270 55.997
KKTC 1.298.924 723.986 139.080
Yurtdışı

DİĞER FAYDALI İÇERİKLER

YKS PUAN HESAPLAMA

Bu bölümde Türkiye’nin en isabetli puan hesaplama sistemini kullanabilir, net tahminleri yaparak olası başarı sırasını ve puanı görebilirsiniz.

Bu bölümde ÖSYM’nin son 10 yılının sorularının konu dağılımları zorluk düzeylerine göre analiz edilmiştir. Hangi konudan kaç soru çıkıyor ve çıkan soruların zor – orta – kolay şeklinde dağılımları gibi bilgileri burada bulabilirsiniz.

Hala Sormak İstediklerin Varsa

Bütün bu detaylı bilgilerden sonra meslek seçiminde hala kararsızlık yaşıyorsan Rehberlik Akademisi “Eğitim Uzmanları” senin yanında.

Bu site, reCAPTCHA ile korunmaktadır ve Google'ın Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.