Fizyoterapi Bölümü Nedir?

Fizyoterapi Bölümü bir ön lisans bölümüdür ve öğrenciler bu bölümde 2 yıl eğitim görmektedir. Fizyoterapi Bölümüne benzer olan Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü ise 4 yıllık bir bölümdür. İlgili üniversitelerin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitim veren Fizyoterapi Bölümü mezunları sağlık sektöründe çalışmalarını sürdürür. Fizyoterapi ne iş yapar sorusunun cevabı şu şekilde açıklanabilir; kişilerde doğuştan veya herhangi bir nedenden dolayı görülen sağlık sorunlarının tedavi sürecinde Fizyoterapi bölümü mezunları görev alır. “Fizik Tedavi Teknikeri” unvanı ile mezun olan kişiler, fizyoterapistlere ve doktorlara ilgili süreçte yardımcı olur. 

Fizyoterapi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Fizyoterapi kaç yıllık sorusunun cevabını verirken bu bölümün üniversitelerin meslek yüksekokulları bünyesinde eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtmek gerekir. Fizyoterapi 2 yıllık bir ön lisans bölümüdür. Teknolojik laboratuvarlarda edindikleri teorik bilgileri staj programı ile pratiğe döken öğrenciler 2 yıl boyunca eğitimini sürdürür. Gereken AKTS sayısına ulaşan öğrenciler bölümden mezun olabilirken, bölümün sunmuş olduğu dikey geçiş olanaklarından da faydalanılabilir. Bölümden mezun olan kişiler Fizyoterapi DGS geçiş bölümlerinden olan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Hemşirelik, Sağlık Yönetimi, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri programlarına geçiş yaparak eğitimlerini 4 yıla tamamlayabilir. Aynı zamanda Fizyoterapi yatay geçiş bölümlerini de tercih edebilirler.

Fizyoterapi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Fizyoterapi bölümü öğrencileri 2 yıllık eğitim süreçleri boyunca sağlık ve anatomi alanları yoğunlukta olmakla birlikte bilimsel metot ağırlıklı pek çok ders ile karşı karşıya gelmektedir. Fizyoterapi bölümü öğrencileri mesleğe yönelik derslerin yanında temel teorik eğitimler almaktadır. Bu derslerin bir kısmı şunlardır:

  • Kas Sinir Sistemi Anatomisi 
  • Biyofizik
  • Fizyoterapi Yöntemleri
  • Kinezyoloji
  • Masaj Teknikleri ve Uygulama 
  • Hidroterapi-Balneoterapi 
  • Nörolojik Hastalıklarda Fizyoterapi Teknikerliği Yaklaşımları 
  • Ortopedik Hastalıklarda Fizyoterapi Teknikerliği Yaklaşımları
  • Romatizmal Hastalıklarda Fizyoterapi Teknikerliği Yaklaşımları 
  • Fizyoterapide Ortez-Protez Kullanımı 

Bu dersler başta olmak üzere 2 senelik eğitim hayatları boyunca çeşitli alanlardan dersler ile ilgilenen öğrenciler, derslerini başarıyla tamamladıktan sonra Fizyoterapi staj yerlerinde eğitimlerini tamamlayarak mezun olabilir. Öğrencilere aynı zamanda hastalar ile daha iyi iletişim kurmalarına yardımcı olan Pozitif Psikoloji ve İletişim Becerileri, Sağlık Kurumlarında İletişim gibi dersler verilmektedir. Mezunlar Fizik Tedavi Teknikeri unvanına sahip olurken dilerlerse  Fizyoterapi lisans tamamlama imkanından faydalanarak eğitimlerini 4 yıllığa tamamlayabilmektedir. Fizyoterapi sıralama puanları ise her eğitim-öğretim döneminde değişmektedir.  Adaylar aynı zamanda Fizyoterapi açıköğretim imkanını da değerlendirebilir.

Fizyoterapi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Fizyoterapi bölümü mezunlarının yaptıkları işin daha net anlaşılması için fizyoterapi alanına bakmak gerekmektedir. Fizyoterapi, iskelet sisteminde ve kaslarda meydana gelen bozuklukların, sinir sistemi hasarlarının, çeşitli sebeplerden ötürü sinir sisteminde oluşan fonksiyonel bozuklukların giderilmesine veya minimum düzeye indirilmesine yönelik çalışmaları içeren bir bilim dalıdır. Kişilerde doğuştan veya doğum esnasında gelişebilen semptomlara bağlı olarak oluşabilen sağlık sorunlarının tedavisinde de Fizyoterapi mezunları rol oynamaktadır. Fizyoterapi mezunları, kişilere özgü egzersiz programları oluşturur, sağlık sorunlarını ortadan kaldırmak ya da rahatsızlıkların sirayet ettiği bölgelerdeki sorunları en aza indirmek için çalışmalar yürütür. Her geçen gün gelişmekte olan teknolojiden de destek alan Fizyoterapi, kişilerin yaşam kalitesini artırmayı hedeflemektedir. Spor esnasında veya zaman içerisinde oluşabilen bel ağrısı ve fıtığı, boyun ağrısı ve fıtığı, kısmi felç, parmak ve el hasarları, omurilik zedelenmeleri, ezilme, bükülme gibi sağlık sorunlarıyla da Fizyoterapi alanı ilgilenir. Fizyoterapi mezunları, uzman doktorların teşhisleri sonrasında hazırlamış oldukları tedavi programını hastaya uygulamak için gerekli aletleri ve cihazları hazırlar. Mezunlar, hastaların fiziksel durumlarını iyileştirmek için doktorların hazırlamış olduğu programa harfiyen uyar. Uzman hekimin hazırlamış olduğu egzersiz programının yanı sıra ortez-protez uygulamalarını, elektroterapi uygulamalarını gerçekleştirir. Hastalara fizik tedavi uygulamaları esnasında destek verecek ya da tek başlarına kullanmaları gereken cihazların işlevlerini hastaya ve hasta yakınlarına anlatan teknikerler cihazların her detayını mutlaka bilmelidir. Adaylar, Fizyoterapi uzaktan eğitim veren üniversiteleri de tercih edebilir.

Fizyoterapi Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Fizyoterapi çalışma alanları oldukça geniştir. Hem kamuda hem de özel sektörde iş imkanı bulabilen mezunlar neredeyse tüm sağlık kuruluşlarında çalışabilirler. Kamu kuruluşlarında görev almak isteyen kişiler Kamu Personeli Seçme Sınavı olan KPSS’ye girerek fizyoterapi atama koşullarını karşılayacak puanı almalıdır. Mezunlar devlete veya özel sektöre bağlı olan hastanelerde, rehabilitasyon merkezlerinde, üniversite hastanelerinde, özel kliniklerde, huzurevlerinde, kaplıca-termal tesislerde, sağlık turizmine yönelik otellerde, ortez-protez ünitelerinde, spor merkezlerinde çalışabilir. Mezunlar aynı zamanda amatör veya profesyonel spor kulüplerinde de sporculara destek olmak için çalışabilir. Sporcu gelişiminin tam anlamıyla sağlanması, fiziksel sağlık sorunlarının kısa sürede giderilmesi için mezunlar, spor kulüplerinde görev alabilmektedir. Fizyoterapi mezunları evde sağlık hizmeti de hizmet verebilir. Fiziksel bir rahatsızlığı bulunan; bu sebeplerden ötürü ev ortamından çıkamayan ve fizik tedaviye ihtiyaç duyan kişilere evde tedavi uygulayabilirler. Adaylar, Fizyoterapi formasyon imkanından faydalanarak farklı bir kariyer de yapabilirler. Fizyoterapist maaşları pek çok değişkene göre şekillenmektedir. Fizik tedavi teknikerinin çalıştığı kurum ve kişinin deneyimi maaş miktarlarının belirlenmesinde etkilidir. Günümüzde istihdam oranı yüksek alanlardan birisi olan Fizyoterapi bölümü birçok üniversitede yer almaktadır. Fizyoterapi bölümü mezunlarının iş hayatına atılmak için önlerinde pek çok iş alanı bulunmaktadır. Adaylar, dilerse Fizyoterapi yurt dışı imkanlarını da değerlendirebilir. Kariyer.net üzerinden bu alandaki iş ilanlarına ulaşabilirsiniz. Fizik tedavi teknikeri iş ilanları seçeneklerinde belirtilen şartları detaylı bir şekilde inceleyerek kendilerine en uygun iş ilanına başvuru yapabilirsiniz.

Aylık Ortalama Ne Kadar Kazanırlar?

Çok çeşitli kariyer seçenekleri olduğu için ortalama maaş bilgisi verilmemiştir. Güncel maaş bilgileri için kariyer.net adresine bakabilirsiniz.

Kariyer Yolculuğu ve Meslekte Yükselme Olanakları Nelerdir?

Fizyoterapi , hastalık, yaralanma veya yaşlanma nedeniyle vücut fonksiyonlarını geri kazanmayı amaçlayan bir sağlık alanıdır. Mezunlar, fizyoterapist, katılımcı uzman, sporcu sağlık uzmanı, ortopedik fizyoterapist gibi rollerde çalışırlar. Deneyim kazanılan fizyoterapi klinik yöneticisi, fiziksel tedavi uzmanı gibi üst düzey rollere yükselebilirler. Egzersiz terapisi, manuel terapi, düzenli düzenlilik ve ağrı yönetimi gibi beceriler bu alanda kariyer için gereklidir. Fizyoterapi sektörü, sağlık alanında artan talep ile geniş kariyer fırsatları sunmaktadır.

Yapay Zeka ve Teknolojik Gelişmeler Bağlamında Mesleğin Geleceği Nasıldır?

Fizyoterapi , hareket ve fonksiyon bozukluklarını tedavi etmek amacıyla yapılan bir sağlık disiplinidir. Egzersiz, manuel terapi, sıcak-soğuk tedaviler ve elektroterapi gibi vücut fonksiyonlarına yönelik olarak çalışmalar yapılır. Gelecekte robotik terapi, yapay zeka destekli tedavi programları ve biyomekanik analizler ile fizyoterapi daha kişiselleştirilmiş ve etkili bir hale gelecektir.

YÖK ATLAS Kontenjan , Puan ve Başarı Sıralarına Bir Bakış

Üniversite Türlerine Göre Kontenjan Sayıları

Üni. Türü Kontenjan
TOPLAM 7.195
Devlet 3.804
Vakıf 3.160
KKTC 231
Yurt Dışı

Yerleşenlerin Puan Analizi

Üni. Türü Taban Puan Ort. Puan Tavan Puan
Devlet 298,50007 328,74697 455,10022
Vakıf 156,7145 261,69514 500,63768
KKTC 161,5765 241,57087 356,11531
Yurtdışı

Yerleşenlerin Başarı Sırası Analizi

Üni. Türü Taban Başarı Sırası Ort. Başarı Sırası Tavan Başarı Sırası
Devlet 902.100 588.222 74.321
Vakıf 2.754.879 1.530.412 20.208
KKTC 2.754.151 1.827.676 375.420
Yurtdışı

DİĞER FAYDALI İÇERİKLER

YKS PUAN HESAPLAMA

Bu bölümde Türkiye’nin en isabetli puan hesaplama sistemini kullanabilir, net tahminleri yaparak olası başarı sırasını ve puanı görebilirsiniz.

Bu bölümde ÖSYM’nin son 10 yılının sorularının konu dağılımları zorluk düzeylerine göre analiz edilmiştir. Hangi konudan kaç soru çıkıyor ve çıkan soruların zor – orta – kolay şeklinde dağılımları gibi bilgileri burada bulabilirsiniz.

Hala Sormak İstediklerin Varsa

Bütün bu detaylı bilgilerden sonra meslek seçiminde hala kararsızlık yaşıyorsan Rehberlik Akademisi “Eğitim Uzmanları” senin yanında.

Bu site, reCAPTCHA ile korunmaktadır ve Google'ın Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.