Harita Mühendisliği Bölümü Nedir?

Harita Mühendisliği yeryüzünün birçok çeşitli yöntemler ile ölçülmesi, analiz edilmesi ve harita mühendislerinin elde ettikleri bilgileri dijital ortamlarda uygulaması ve planlanması yapılması sonucu harita haline getirilmesidir.

Harita Mühendisliği bölümünün amacı, çağdaş teknolojileri başarılı bir şekilde kullanabilecek, sektöre ve çalıştığı kurumlara fayda ve katkı sağlayacak kişileri yetiştirerek sektöre kazandırmaktır.

Harita Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Harita Mühendisliği bölümünde, 4 yıllık lisans eğitimi verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir.

Harita Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Harita Mühendisliği bölümü öğrencileri 8 dönemlik eğitim hayatları boyunca temel mühendislik ve harita bilimi hakkında detaylı ve bilimsel dersler ile karşı karşıya geleceklerdir.

Harita Mühendisliği bölümünü tercih listesinde bulunduran aday öğrenciler için;

  • Harita Mühendisliğine Programlama,
  • Kadastro Bilgisi,
  • Taşınmaz Hukuku,
  • Coğrafi Bilgi Sistemleri,
  • Fotogrametri,
  • Coğrafi Analiz Teknikleri,
  • Mühendislik Ölçmeleri,
  • Ölçme Uygulamaları,
  • Kartografya,
  • Harita Mühendisliğine Olasılık ve İstatistik

Başta olmak üzere, birçok dersten 4 yıl boyunca sorumlu olacaklardır. Bu dersleri başarılı bir şekilde bitirdikleri takdirde ‘‘Harita Mühendisliği Lisans Diplomasını’’ elde edeceklerdir. Diplomasını alan kişilere “Harita Mühendisi” unvanı verilir.

Harita Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Harita Mühendisleri kararlaştırılan yer yüzeylerini çeşitli yöntemler ile ölçmesi, analiz etmesi sonucu elde ettikleri bilgileri dijital ortamlara aktararak haritanın oluşmasını sağlar. Harita Mühendisleri harita oluşturmanın dışında proje yöneticiliği, AR-GE çalışmaları gibi alanlarda da bulunabilir.

Harita Mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Harita Mühendisleri mezun olduktan sonra kendilerine özel ve kamu sektöründe yer bulabilirler. Harita Mühendisleri köprü, karayolu, baraj, binaların yapımında görev alabilirler. Mezun bireyler bakanlıklar ve devlet kurumlarında da çalışabilirler.

Söz konusu iş imkanlarından devlet kurumlarında yer alan fırsatlardan yararlanabilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde edilecek puan belirleyici olacaktır.

Aylık Ortalama Ne Kadar Kazanırlar?

Güncel maaş bilgileri için kariyer.net adresine bakabilirsiniz.

Kariyer Yolculuğu ve Meslekte Yükselme Olanakları Nelerdir?

Harita mühendisliği kariyerine genellikle ilgili alanda lisans eğitimi alarak başlanır. İlk adımlar stajyer veya asistan pozisyonlarında atılır, ardından deneyim kazanılarak proje yöneticisi, uzman veya yönetici gibi pozisyonlara yükselme imkanı doğar. Meslekte ilerlemek için teknik becerilerin yanı sıra liderlik, iletişim ve problem çözme yetenekleri önemlidir. Uzmanlaşma ve sürekli eğitim, kariyer ilerlemesini destekleyen diğer faktörlerdir. Bağımsız çalışma veya kendi işini kurma gibi seçenekler de mevcuttur.

Yapay Zeka ve Teknolojik Gelişmeler Bağlamında Mesleğin Geleceği Nasıldır?

Yapay zeka ve teknolojik gelişmeler, harita mühendisliği mesleğini dönüştürmektedir. Artan otomasyon ve veri analizi yetenekleri, harita oluşturma ve analiz süreçlerini daha hızlı ve verimli hale getirebilir. Bununla birlikte, insan becerileri ve uzmanlığının önemi azalmaz; harita mühendislerinin stratejik düşünme, problem çözme ve teknik uzmanlık alanlarında ustalaşması gerekecektir. Yapay zeka destekli araçlar, veri analizi ve sürdürülebilirlik gibi alanlarda mesleğin geleceğini şekillendirecek önemli bir rol oynayabilir. Bu nedenle, mesleğin geleceği, teknolojik gelişmelere uyum sağlama ve insan becerilerini teknolojiyle birleştirme yeteneğine dayalı olacaktır.

3.5

YÖK ATLAS Kontenjan , Puan ve Başarı Sıralarına Bir Bakış

Üniversite Türlerine Göre Kontenjan Sayıları

Üni. Türü Kontenjan
TOPLAM 672
Devlet 672
Vakıf
KKTC
Yurt Dışı

Yerleşenlerin Puan Analizi

Üni. Türü Taban Puan Ort. Puan Tavan Puan
Devlet 290,2269 347,70313 439,69194
Vakıf
KKTC
Yurtdışı

Yerleşenlerin Başarı Sırası Analizi

Üni. Türü Taban Başarı Sırası Ort. Başarı Sırası Tavan Başarı Sırası
Devlet 299.736 171.749 46.383
Vakıf
KKTC
Yurtdışı

DİĞER FAYDALI İÇERİKLER

YKS PUAN HESAPLAMA

Bu bölümde Türkiye’nin en isabetli puan hesaplama sistemini kullanabilir, net tahminleri yaparak olası başarı sırasını ve puanı görebilirsiniz.

Bu bölümde ÖSYM’nin son 10 yılının sorularının konu dağılımları zorluk düzeylerine göre analiz edilmiştir. Hangi konudan kaç soru çıkıyor ve çıkan soruların zor – orta – kolay şeklinde dağılımları gibi bilgileri burada bulabilirsiniz.

Hala Sormak İstediklerin Varsa

Bütün bu detaylı bilgilerden sonra meslek seçiminde hala kararsızlık yaşıyorsan Rehberlik Akademisi “Eğitim Uzmanları” senin yanında.

Bu site, reCAPTCHA ile korunmaktadır ve Google'ın Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.