Havacılık Yönetimi Bölümü Nedir?

Havacılık Yönetimi, havacılık sektöründe yer alan işletmelerin; pazarlama, finans, muhasebe başta olmak üzere gerekli her türlü operasyona dayalı faaliyetin kalite, kontrol ve emniyetini denetleyecek yetkin personellerin yetiştirilmesini amaçlayan akademik bir disiplindir.

Havacılık sektöründe özellikle havalimanları söz konusu olduğunda kendi içinde bulunan nizamın korunması oldukça önemlidir. Departmanlar arası ve departmanların kendi içlerinde sahip olduğu ve uygulamakla yükümlü olduğu işlemlerin doğru bir şekilde uygulanması adına bu bölüm çok önemlidir.

Havacılık Yönetimi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Havacılık Yönetimi, üniversitelerin İşletme Fakültesi ya da Havacılık ve Uzay Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık lisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca Eşit Ağırlık puan türünden öğrenci kabul etmektedir.

Havacılık Yönetimi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Havacılık yönetimi bölümüne üniversites tercih listelerinde yer vermeyi amaçlayan aday öğrenciler;

  • Hukukun Temel Kavramları,
  • İşletme Fonksiyonları,
  • Havacılık,
  • Uçak Bilgisi ve Uçuş İlkeleri,
  • Hava Taşımacılığı,
  • Yer Hizmetleri Yönetimi,
  • Hava Kargo ve Tehlikeli Maddeler,
  • Havaalanı Sistemi,
  • Havacılık Güvenliği,
  • Hava Trafik Kontrol Merkezleri,
  • Havayolu Pazarlaması,
  • Havacılık İşletmelerinde Muhasebe Uygulamaları,
  • Ulaştırma Sistemleri,
  • Havayolu İşletmelerinde Operasyonel Uygulamalar,

Ve benzeri birçok dersi 8 yarıyıllık eğitim süreleri dahilinde başarı ile tamamlamakla sorumlulardır. Bu başarıyı elde ettikleri takdirde “Havacılık Yönetimi Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanır.

Havacılık Yönetimi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Bu bölümde amaç, havacılık sektöründe yaşanan sıkıntıların tespiti ve giderilmesi ile birlikte eklenecek yeniliklerle gelişmesine fayda sağlamaktır.

Havacılık Yönetimi Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Havacılık Yönetimi mezunları yetkinliklerine göre havacılık alanında çalışmalar gerçekleştiren devlet kurumlarında ve özel havacılık kuruluşlarında kariyerlerine yön verebilirler. Mezunlar;

  • Havayolu Şirketleri,
  • Havalimanları,
  • Yer Hizmeti İşletmeleri,
  • Hava Ulaştırma Şirketleri,
  • Hava Lojistik Firmaları,
  • Uçuş Pazarlama Firmaları,

Gibi alanlarda çalışabilirler. Bu sektörlerde planlama, kalite kontrol, süreç yönetimi, operasyon yönetimi üzerine çalışmalar gerçekleştirebilirler.

Aylık Ortalama Ne Kadar Kazanırlar?

Güncel maaş bilgileri için kariyer.net adresine bakabilirsiniz.

Kariyer Yolculuğu ve Meslekte Yükselme Olanakları Nelerdir?

Havacılık Yönetimi, Havacılık sektöründe, özellikle hava yolu şirketleri, havaalanları ve havacılık organizasyonlarının planlama yönetimi, planlama planlamasını ve iş süreçlerini yönetilen bir alandır. Kariyere başlamak için Havacılık Yönetimi, Ulaştırma ve Lojistik veya İşletme gibi bölümlerden mezun olmak gereklidir.

İlk işlerde operasyon operasyonları uzmanı, uçuş yönetimi, uçuş operasyonları görevlisi, lojistik koordinatörü veya uçuş optimizasyonu uzmanı gibi operasyonlarda çalışılabilir. Deneyim kazandıkça havacılık güvenliği, hava yolu belirleyicide operasyon yöneticiliği, uçuş planlama, havacılık işletmeciliği gibi alanlarda uzmanlaşmak mümkündür.

Yükselme olanakları arasında bakım şirket yöneticisi, uçuş yöneticisi, uçuş operasyonları yöneticisi veya bağlantıların aktarıldığı gibi konumlar bulunur. Havacılık politikası, uçuş uçuşu, lojistik yönetimi, müşteri ilişkileri yönetimi gibi konularda hakim olmak kariyerinizi hızlandıracaktır. Ayrıca uluslararası protokol yönetimi sertifikaları ve yüksek lisans programları alarak profesyonel gelişimlerinize katkı sağlayabilirsiniz.

Yapay Zeka ve Teknolojik Gelişmeler Bağlamında Mesleğin Geleceği Nasıldır?

Havacılık Yönetimi , hava trafiği ve işletmelerinin idaresini elinde bulunduran ve yönetilen bir ağdır. Bu alan, havalimanları, hava yolu uçuşları, uçuş güvenliği, uçuş gösterileri, uçuş operasyonları ve ilgili diğer sektörlerdeki etkin bir program kapsamını içermektedir. Havacılık yönetimi, bakım yönetimi, karmaşık sistemlerin koordinasyonu ve verimli çalışması için gerekli olan algoritmalar ve yerleştirmeyi içerir.

Havacılık yönetimi, birkaç ana ürünü üreten:

  1. Hava Yolu Şirketleri Yönetimi: Hava yolu şirketlerinin bireysel süreçlerini görüntüleme, uçuş dağıtımı, bilet satışı, müşteri hizmetleri, filo yönetimi ve hava yolu güvenliği gibi alanları içerir.

  2. Havalimanı Yönetimi: Havalimanlarının kapsamlı, yolcu ve yük taşıma, güvenlik, bakım, lojistik ve yer hizmetleri gibi geniş kapsamlı paketleridir. Ayrıca havalimanlarındaki altyapı ve teknolojik sistemlerin etkin yönetimi de bu yeteneğin yerini alır.

  3. Uçuş Güvenliği ve Havacılık Hukuku: Havacılık yönetimi, uçuş fiyatlarının sağlanması amacıyla çeşitli güvenlik protokollerinin uygulanması, uçuş yasalarının ve uluslararası düzenlemelerin takip edilmesi gereken bir alan dahildir. Bu, uçuşların güvenli bir şekilde sunulmasını sağlar.

  4. Havacılık Ekonomisi ve Pazarlama: Havacılık pazarlaması, hava yolu şirketlerinin maliyetlerini kontrol etme, gelir elde etme, pazar ödemesini artırma ve farklılaşma stratejilerinin gelişimi gibi ekonomik ve pazarlama faaliyetlerini içerir.

  5. Sürdürülebilirlik ve Çevre Yönetimi: Havacılık sektöründeki etkiler, emisyonlar ve sürdürülebilir kalkınma politikaları önem kazanmaktadır. Bu alanda yapılan çalışmalar, havacılığın korunmasını sağlayan teknolojilerin geliştirilmesini ve kapasitelerini içerir.

Gelecekte, dijitalleşme, yapay zeka, otonom uçuşlar, drone teknolojisi, uçakların elektrikle çalışması gibi gelişmiş teknolojiler , havacılık yönetimini dönüştürecek ve daha verimli, güvenli ve çevre dostu bir tarım endüstrisi yaratacaktır. Ayrıca, küreselleşme ve turizm talebinin artması , küresel ticaretin daha da büyüyecek ve bu alandaki yönetim stratejilerini daha dinamik hale getirecek.

YÖK ATLAS Kontenjan , Puan ve Başarı Sıralarına Bir Bakış

Üniversite Türlerine Göre Kontenjan Sayıları

Üni. Türü Kontenjan
TOPLAM 1.413
Devlet 643
Vakıf 713
KKTC 57
Yurt Dışı

Yerleşenlerin Puan Analizi

Üni. Türü Taban Puan Ort. Puan Tavan Puan
Devlet 243,92567 320,89496 386,96201
Vakıf 206,72058 279,20172 472,44978
KKTC 180,78381 240,76924 303,0127
Yurtdışı

Yerleşenlerin Başarı Sırası Analizi

Üni. Türü Taban Başarı Sırası Ort. Başarı Sırası Tavan Başarı Sırası
Devlet 910.619 261.008 51.031
Vakıf 1.428.784 596.594 1.838
KKTC 1.669.133 982.743 330.045
Yurtdışı

DİĞER FAYDALI İÇERİKLER

YKS PUAN HESAPLAMA

Bu bölümde Türkiye’nin en isabetli puan hesaplama sistemini kullanabilir, net tahminleri yaparak olası başarı sırasını ve puanı görebilirsiniz.

Bu bölümde ÖSYM’nin son 10 yılının sorularının konu dağılımları zorluk düzeylerine göre analiz edilmiştir. Hangi konudan kaç soru çıkıyor ve çıkan soruların zor – orta – kolay şeklinde dağılımları gibi bilgileri burada bulabilirsiniz.

Hala Sormak İstediklerin Varsa

Bütün bu detaylı bilgilerden sonra meslek seçiminde hala kararsızlık yaşıyorsan Rehberlik Akademisi “Eğitim Uzmanları” senin yanında.

Bu site, reCAPTCHA ile korunmaktadır ve Google'ın Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.