Hemşirelik Bölümü Nedir?

Hemşirelik, sağlık sektöründe bireylerin, ailelerin ve toplulukların bakımına odaklanan bir meslektir, böylece optimal sağlık ve yaşam kalitesini elde edebilir, koruyabilir veya geri kazanabilirler.

Hemşireler, hasta bakımı, eğitim ve uygulama kapsamına yaklaşımları ile diğer sağlık hizmeti sağlayıcılarından ayırt edilebilir. Hemşireler, farklı reçete yetkisine sahip birçok uzmanlık alanında pratik yaparlar.

Hemşirelik Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Hemşirelik bölümü, üniversitelerin Sağlık Bilimleri Yüksekokulu kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık lisans bölümüdür. Hemşirelik bölümü Sayısal puan türünden tercih edilebilmektedir.

Hemşirelik Bölümü Dersleri Nelerdir?

Üniversite tercihlerinde hemşirelik bölümüne yer vermeyi planlayan aday öğrenciler;

  • Anatomi,
  • Histoloji,
  • Klinik Mikrobiyoloji,
  • Hemşireliğe Özel Farmakoloji,
  • Hemşirelik Esasları,
  • Hemşirelikte İletişim,
  • İç Hastalıkları Hemşireliği,
  • Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği,
  • Sağlık Kurumlarında Radyasyon Güvenliği,
  • Hemşirelik Klinik Becerileri,
  • Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği,
  • Toplum Sağlığı Hemşireliği,
  • Hemşirelikte Epidemiyoloji,
  • Hemşirelikte Yönetim

Ve benzeri birçok dersten 8 yarıyıllık eğitimleri süresince sorumlu olacaklardır. Tüm dersleri başarı ile tamamladıkları takdirde “Hemşirelik Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanırlar. Hemşirelik mezunlarına “Hemşire” unvanı verilir.

Hemşirelik Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Hemşireler, doktorlar, terapistler, hasta, hastanın ailesi ve yaşam kalitesini iyileştirmek için hastalığın tedavisine odaklanan diğer ekip üyeleriyle işbirliği içinde çalışarak bir bakım planı geliştirir.

Hemşirelik Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Yeni mezun hemşireler için sağlık sektöründe iş imkanları aslında hemşirelerin de tercihlerine göre değişim gösterebilir. Hemşireler; acil, cerrahi müdahale, iç hastalıkları, doğum, dahiliye, ruh sağlığı ve benzeri departmanlarda çalışmaya başlayabilirler. Onun haricinde hemşireler;

  • Özel ve Devlet Hastanelerinde,
  • Özel Kliniklerde,
  • Okul Revirlerinde,
  • Özel Sağlık Merkezlerinde,
  • Cezaevlerinde,
  • Huzurevlerinde

Ve daha birçok kurumda devletin ilgili bakanlıkların kuruluşunda istihdam fırsatı bulabilirler. Ayrıca destek olmadan hayatlarını idame ettirmekte zorluk çeken; engelli, yaşlı ya da yatalak hasta gibi kimselere yardım etmek için kişisel özel bakım hemşireliği yapmaları da mümkündür.

Aylık Ortalama Ne Kadar Kazanırlar?

Çok çeşitli kariyer seçenekleri olduğu için ortalama maaş bilgisi verilmemiştir. Güncel maaş bilgileri için kariyer.net adresine bakabilirsiniz.

Kariyer Yolculuğu ve Meslekte Yükselme Olanakları Nelerdir?

Hemşirelik kariyerine genellikle hemşirelik okullarında veya sağlık bilimleri alanında lisans eğitimi alarak başlanır. İlk adımlar genellikle stajyer veya yardımcı hemşire pozisyonlarında atılır. Deneyim kazanıldıkça, hemşireler ileri düzey pozisyonlara (örneğin, klinik hemşire, baş hemşire veya yönetici hemşire) yükselebilirler. Uzmanlaşma da bir seçenektir; bu, bir alanda uzmanlaşmak için ek eğitim almayı ve sertifikasyonları tamamlamayı içerebilir. Ayrıca, akademik kariyer yolunu tercih ederek yüksek lisans veya doktora derecesi alarak eğitim veya araştırma hemşiresi olma seçeneği de vardır. Hemşirelikte yükselme olanakları, sürekli eğitim, deneyim kazanma ve uzmanlaşma ile doğrudan ilişkilidir.

Yapay Zeka ve Teknolojik Gelişmeler Bağlamında Mesleğin Geleceği Nasıldır?

Yapay zeka ve teknolojik gelişmeler, hemşirelik mesleğini dönüştürmektedir. Özellikle tıbbi görüntüleme, hasta takibi ve veri analizi gibi alanlarda kullanılan AI tabanlı araçlar, hemşirelerin iş yükünü hafifletirken, hasta bakımında daha verimli ve etkili olmalarını sağlar. Bununla birlikte, insan teması ve duygusal destek gibi alanlarda teknolojinin yerini alması zor olabilir. Bu nedenle, hemşirelerin mesleki kimliklerini korumak ve teknolojiyi etkin bir şekilde kullanarak hasta bakımında insan odaklı bir yaklaşımı sürdürmek önemlidir. Ayrıca, hemşirelerin teknolojiyi doğru şekilde kullanma ve verileri etik bir şekilde yönetme konusunda eğitilmeleri gerekmektedir.

YÖK ATLAS Kontenjan , Puan ve Başarı Sıralarına Bir Bakış

Üniversite Türlerine Göre Kontenjan Sayıları

Üni. Türü Kontenjan
TOPLAM 16.509
Devlet 12.560
Vakıf 3.554
KKTC 395
Yurt Dışı

Yerleşenlerin Puan Analizi

Üni. Türü Taban Puan Ort. Puan Tavan Puan
Devlet 335,86812 375,15939 467,90646
Vakıf 163,31938 309,72782 465,89096
KKTC 272,72033 298,15171 355,40072
Yurtdışı

Yerleşenlerin Başarı Sırası Analizi

Üni. Türü Taban Başarı Sırası Ort. Başarı Sırası Tavan Başarı Sırası
Devlet 219.596 149.269 42.334
Vakıf 1.492.659 341.358 44.086
KKTC 454.133 344.074 178.189
Yurtdışı

DİĞER FAYDALI İÇERİKLER

YKS PUAN HESAPLAMA

Bu bölümde Türkiye’nin en isabetli puan hesaplama sistemini kullanabilir, net tahminleri yaparak olası başarı sırasını ve puanı görebilirsiniz.

Bu bölümde ÖSYM’nin son 10 yılının sorularının konu dağılımları zorluk düzeylerine göre analiz edilmiştir. Hangi konudan kaç soru çıkıyor ve çıkan soruların zor – orta – kolay şeklinde dağılımları gibi bilgileri burada bulabilirsiniz.

Hala Sormak İstediklerin Varsa

Bütün bu detaylı bilgilerden sonra meslek seçiminde hala kararsızlık yaşıyorsan Rehberlik Akademisi “Eğitim Uzmanları” senin yanında.

Bu site, reCAPTCHA ile korunmaktadır ve Google'ın Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.