İç Mekan Tasarımı Bölümü Nedir?

İç Mekan Tasarımı Bölümü, tasarım yeteneği gelişmiş, bu alana ilgi duyan öğrenciler tarafından tercih edilen, sanat ve teknolojinin teknik çizimlerle birleştirildiği bir ön lisans programıdır. Bu bölümde okuyan öğrencilerin hayal gücü yüksek, yaratıcı ve yaptığı işi standartlara uygun şekilde tamamlayabilecek, sorumluluk sahibi kişiler olması beklenmektedir. Bu bölümde öğrencilere teknoloji ve sanat ile ilgili dersler verilerek teknik çizim ve resimlerle mekan tasarımı yapabilmeleri öğretilir. İç mekan tasarımı nedir sorusu; müşterilerin istek ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurularak mekanda yapılması gereken değişikliklerin teknik çizimlerle ortaya çıkarılmasıdır, şeklinde cevaplanabilir. İç tasarım günümüzde modern yaşamın gerekliliği haline gelmiştir. İç mekan tasarımı yapan kişiler mekana kendi bilgi ve birikimini yansıtarak, özgün tasarımlarla mekanı olumlu yönde değiştiren kişilerdir. Tasarımcılar çalıştıkları mekanlara hem görsel estetik hem de işlevsellik kazandırmalıdır.

İç Mekan Tasarımı Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

İç mekan tasarımı kaç yıllık sorusuna, ön lisans programı olduğu için 2 yıllık eğitim verilir, şeklinde cevaplanabilir. Bu alanda eğitim görmek isteyen öğrenciler için pek çok devlet üniversitesi ve özel üniversite seçeneği bulunur. Aynı zamanda İç Mekan Tasarımı bölümü açıköğretimde okunabilen alanlardan biridir. İç Mekan Tasarımı Bölümünde öğrenim görebilmek için iç mekan tasarımı sıralama değerinde yeterli seviyede olmak gerekir. Bu bölümü bünyesinde bulunduran üniversitelere göre farklılık göstermesine rağmen 4 üzerinden en az 2 not ortalaması alan öğrenciler mezun olmayı başarır. Bazı üniversitelerde bölüm ile ilgili staj yapılması zorunlu tutulur. İlgili alanda çalışmaya başlamak isteyenlerin İç Mekan Tasarımı staj yerlerini araştırmaları önerilir. İç mekan tasarımı 4 yıllık taban puanları bulunmaz çünkü bölümün lisans programı yoktur. Bu nedenle ilgili alanda kendini geliştirmek isteyenler İç Mekan Tasarımı lisans tamamlama için ‘Mimarlık’ bölümünü tercih edebilir.

İç Mekan Tasarımı Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bölüm verdiği eğitimler ile iç tasarım alanında yetkin kişiler yetiştirir. İç mekan tasarım bölümü öğrencilerinin mesleki eğitimi tamamlamaları dışında yetenekli, yaratıcı ve konusu ile ilgili teknolojik yenilikleri takip eden kişiler olması gerekir. Bu bölüm tasarımda kullanılan malzemeleri ve üretim tekniklerini bilen tasarımcılar yetiştirilmesine katkı sağlar. Bu bölümde öğrencilere eğitimi süresince kazandırılan temel bilgileri uygulama olanağı verilerek tasarım konusunda tecrübe kazanmasına yardımcı olunur. İç Mekan Tasarım Bölümünün bulunduğu üniversitelerde verilen dersler farklılık gösterebilir. Bu bölüm bulunan üniversitelerde genel olarak; Tasarım Prensipleri ve Mekan, Mesleki Teknik Resim, Temel Sanat Eğitimi, Perspektif Bilgisi, Mimari Sunum Teknikleri, İç Mekan Tasarımı, Yapı Bilgisi, Tasarım Tarihi, Uygulama Tasarımı, Tasarım Kültürü, İmalat Bilgisi ve Mobilya, Metraj, Maliyet Analizi, Bilgisayar Destekli Çizim, Malzeme Bilgisi, Mesleki Matematik, İç Mimari ve Dekorasyonda Konstrüksiyon, Bilgisayarlı Paket Program, Ahşap Süsleme Tekniği, Döşeme Teknikleri gibi mesleki eğitim verilen dersler işlenmektedir. Bu derslerin dışında Türk Dili, Yabancı Dil; Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi gibi alması zorunlu dersler de bulunmaktadır. Bu bölümden mezun olan öğrencilerin Dikey Geçiş Sınavı ile üniversitelerin İç Mimarlık Bölümüne geçiş sağlayarak öğrenimlerini 4 yıla tamamlama imkanı bulunmaktadır.

İç Mekan Tasarımı Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

İç mekan tasarımı 2 yıllık eğitimini tamamlayan mezunlar genellikle özel sektörde faaliyet gösteren iç mimarlık firmalarında ve mühendislik firmalarında görev alır. Bu kişiler proje departmanlarında çalışır. İç mekan tasarımı mezunu ne iş yaparsorusuna, tasarım ile ilgili projeler ve teknik çizimler yaparak, yaratıcı kimliği ile mekanı değiştirir, şeklinde cevap verilebilir. Dekorasyon ve mobilya firmalarının tasarım bölümleri de bu bölüm mezunlarına çalışma imkanı tanınan yerlerdir. Diğer yandan çalışılan firmaya bağlı olarak görevler belli ölçüde farklılık gösterebilir. Adayların iş ilanlarında belirtilen görev tanımı içeriğine dikkat etmesi gerekir. İç mekan tasarımı bölümü mezunlarının yapabileceği işler şu şekilde listelenebilir:

  • İç Mekan Tasarımcısı: İlgili bölümden mezun olanlar, konutlar, ofisler, restoranlar, oteller, mağazalar ve diğer ticari alanlar gibi iç mekanları tasarlayabilirler. Müşterilerin ihtiyaçlarını ve tercihlerini göz önünde bulundurarak estetik ve fonksiyonel mekanlar oluştururlar.
  • Proje Yöneticisi: İç mekan tasarımı projelerinde proje yöneticisi olarak çalışabilirler. Müşteri ilişkileri, bütçe yönetimi, zaman çizelgesi oluşturma ve işçilik koordinasyonu gibi görevleri üstlenirler.
  • Mobilya Tasarımcısı: Mezunlar, mobilya tasarımı ve üretimi konusunda uzmanlaşarak mobilya firmalarında veya kendi atölyelerinde çalışabilirler. Estetik değeri yüksek ve fonksiyonel mobilya tasarımları oluşturabilirler.
  • Dekoratör: İç mekanlarda dekorasyon ve düzenleme konusunda danışmanlık yapabilirler. Renk seçimi, mobilya düzeni, aydınlatma ve aksesuar seçimi gibi konularda müşterilere rehberlik ederler.
  • Görsel Sunum Uzmanı: iç mekan tasarım projelerini görsel olarak sunma konusunda uzmanlaşabilirler. Bilgisayar destekli tasarım (CAD), 3D modelleme ve renderleme gibi yazılımları kullanarak projeleri müşterilere veya ekibe sunabilirler.

İç mekan tasarımı DGS geçiş bölümlerini inceleyerek farklı alanlarda çalışma imkanına da sahip olabilirler. Dileyenler İç Mekan Tasarımı yatay geçiş bölümlerini de değerlendirebilir.

İç Mekan Tasarımı Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

İç mekan tasarımı iş imkanları, tasarıma verilen önemin artması ve tasarımda teknolojinin kullanılması ile birlikte daha da artmıştır. Teknolojik gelişmelerden yararlanan pek çok fabrika ve dekorasyon firması iç mekan tasarımı mezunlarına ihtiyaç duyar. Mobilya mağazaları ve restorasyonla ilgilenen firmalar da bu bölüm mezunlarının girebileceği iş olanaklarına sahip yerlerdir. Bu iş olanakları dışında maket yapım büroları ve bu gibi sektörlerde yönetici, yönetici asistanı ve kontrolör olarak da işe girmeleri mümkündür. Bölüm mezunları çeşitli kurumların bünyesinde iç mekan tasarımcısı olarak çalışabilecekleri gibi proje bazlı işlerde de çalışabilirler. İç Mekan Tasarımı Bölümünden mezun olan adaylar Kariyer.net ile görsel sunum ve iç mekan tasarım müdürü iş ilanları gibi güncel iş ilanlarına ulaşabilirler. Ayrıca adaylar Kariyer.net’in filtreleme özelliğini kullanarak ilanları il ve ilçe özelinde listeleyebilir. Diğer yandan bu alanda açılan yeni ilanlardan haberdar olmak isteyenler, iş alarmı oluşturma özelliğinden faydalanabilir.

Aylık Ortalama Ne Kadar Kazanırlar?

Çok çeşitli kariyer seçenekleri olduğu için ortalama maaş bilgisi verilmemiştir. Güncel maaş bilgileri için kariyer.net adresine bakabilirsiniz.

Kariyer Yolculuğu ve Meslekte Yükselme Olanakları Nelerdir?

İç Mekan Tasarımı , iç mekanların estetik, fonksiyonel ve ergonomik olarak tasarlanması üzerine odaklanır. Mezunlar, iç mekan düzenlemeleri, dekoratör, alan planlama uzmanı, mobilya sistemleri gibi pozisyonlarda çalıştırılır. Deneyim kazandıkça tasarım yöneticisi, proje yöneticisi, iç mekana uygun olarak üst düzey pozisyonlara yükselebilirler. Renk teorisi, malzeme bilgisi, aydınlatma tasarımı ve 3D modülü gibi beceriler bu alanda kariyer için gereklidir. İç mekan tasarımı, hem konut hem de ticari alanlarda geniş kariyer fırsatları sunuyor.

Yapay Zeka ve Teknolojik Gelişmeler Bağlamında Mesleğin Geleceği Nasıldır?

İç Mekan Tasarımı , iç mekanların estetik ve fonksiyonel olarak düzenlenmesiyle ilgilenir. Mobilya düzenlemesi, renk seçimi, aydınlatma, malzeme kullanımı ve mekan akışı gibi unsurların tasarım sürecinde yer alır. Gelecekte, akıllı ev teknolojileri, sürdürülebilir tasarım ve artırılmış gerçeklik gibi gelişmiş teknolojiler, iç mekan tasarımında daha yaratıcı ve fonksiyonel çözümler sunacaktır.

YÖK ATLAS Kontenjan , Puan ve Başarı Sıralarına Bir Bakış

Üniversite Türlerine Göre Kontenjan Sayıları

Üni. Türü Kontenjan
TOPLAM 3.203
Devlet 1.979
Vakıf 1.202
KKTC 22
Yurt Dışı

Yerleşenlerin Puan Analizi

Üni. Türü Taban Puan Ort. Puan Tavan Puan
Devlet 231,78412 280,50163 419,63106
Vakıf 170,24639 254,96033 487,42873
KKTC 182,75341 241,80567 274,43204
Yurtdışı

Yerleşenlerin Başarı Sırası Analizi

Üni. Türü Taban Başarı Sırası Ort. Başarı Sırası Tavan Başarı Sırası
Devlet 1.978.903 1.206.591 140.364
Vakıf 2.749.409 1.636.835 32.698
KKTC 2.715.311 1.798.720 1.248.327
Yurtdışı

DİĞER FAYDALI İÇERİKLER

YKS PUAN HESAPLAMA

Bu bölümde Türkiye’nin en isabetli puan hesaplama sistemini kullanabilir, net tahminleri yaparak olası başarı sırasını ve puanı görebilirsiniz.

Bu bölümde ÖSYM’nin son 10 yılının sorularının konu dağılımları zorluk düzeylerine göre analiz edilmiştir. Hangi konudan kaç soru çıkıyor ve çıkan soruların zor – orta – kolay şeklinde dağılımları gibi bilgileri burada bulabilirsiniz.

Hala Sormak İstediklerin Varsa

Bütün bu detaylı bilgilerden sonra meslek seçiminde hala kararsızlık yaşıyorsan Rehberlik Akademisi “Eğitim Uzmanları” senin yanında.

Bu site, reCAPTCHA ile korunmaktadır ve Google'ın Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.