İslami İlimler Bölümü Nedir?

İslami İlimler bölümü, sözel puan türüyle öğrenci alan lisans programlarından biridir. Bu bölüm, öğrencilere İslam dininin temel ilkelerini ve İslam dinine ilişkin konuları tüm yönleriyle öğretme amacı taşır. Topluma İslam dinini öğretecek ve dini konularda rehberlik edecek din görevlisi ihtiyacını karşılamak, cami, Kur’an kursu ve mezarlık gibi alanlardaki personel ihtiyacını karşılamak, öğrencilerine araştırma becerisi kazandırmak, din alanında derinlemesine inceleme yapıp, araştırmalar yapacak uzman ya da akademisyenler yetiştirmek de bölümün amaçları arasındadır. Bölümde farklı din ve inançlara ilişkin de çeşitli dersler verilmektedir. Lisans eğitimini bu alanda yapmak isteyen öğrencilerin genel olarak sosyal bilimler başta olmak üzere dini konular hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Ayrıca manevi ve soyut konularla uğraşmaya ilgi duymalı, sözel ifade ve güçlü iletişim yeteneğine de sahip olmalıdır. İmam hatip lisesi mezunlarının yanı sıra diğer lise türlerinden mezun olan öğrenciler de bu bölümü tercih edebilirler. İslami ilimler taban puanları ve 2 yıllık İslami ilimler taban puanları her yıl öğrencilerin sayısı, başarısı ve tercihlerine göre değişiklik göstermektedir.

İslami İlimler Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

İslami ilimler kaç yıllık sorusu 4 yıl şeklinde cevaplanabilir. Bölüm öğrencileri, 4 yıllık lisans eğitiminin ardından İslami İlimler lisans diploması almaya hak kazanır. Bazı üniversitelerde eğitim Arapça olarak verilmektedir. 2 yıllık ön lisans mezunları her yıl ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girerek 4 yıllık lisans bölümüne geçme imkânına sahiptir. Mezunların, DGS sonrası bazı üniversitelerde uzaktan eğitim imkanı veren İlahiyat Lisans Tamamlama (İLİTAM) programına geçme hakkı da bulunmaktadır. İLİTAM lisans tamamlama programının süresi iki yıldır. Eğitimin uzaktan verildiği sistemde sınavlar ise bazı merkezlerde yüz yüze yapılabilir.

İslami İlimler Bölümü Dersleri Nelerdir?

İslami ilimler dersleri ile ilahiyat bölümü derslerinin çoğunluğu aynıdır. Bu bölümde okuyanların eğitim süreleri boyunca alacakları bazı dersler şunlardır:

  • Kur’an-ı Kerim ve Tecvid
  • Arapça
  • Osmanlı Türkçesi
  • Tefsir
  • Dinler Tarihi
  • İslam Mezhepleri Tarihi
  • Hadis
  • Siyer
  • Akaid
  • Kelam
  • İslam Hukuku
  • Din Felsefesi
  • Din Sosyolojisi
  • Din Psikolojisi

Ayrıca öğrenciler ilgi alanlarına ve üniversitenin müfredatına göre seçmeli dersler de alabilirler.

İslami İlimler Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

İslami ilimler nedir sorusunun cevabını tam anlamıyla kavrayabilmek için mezunlarının ne iş yaptığını bilmek gerekir. Bölüm mezunları da İlahiyat mezunları ile aynı iş imkanlarına sahiptir. İslami ilimler ne iş yapar, sorusu öğretmen, din görevlisi, üniversitelerde öğretim görevlisi olma, belediyelerde, farklı devlet kurumlarında ve özel sektörde istihdam imkanına sahiptir. Bu bölümden mezun olan kişiler, ilgili kurumlarda bulunan pozisyonlara başvuruda bulunabilirler.

İslami İlimler Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

İslami ilimler bölümü mezunları pedagojik formasyon alarak ilk ve orta dereceli okullarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, imam-hatip liselerinde de meslek dersleri (Kur’an, Arapça, hadis, tefsir, akait, kelam vb.) öğretmeni olabilir. Mezunların en çok çalıştığı kurumlardan biri Diyanet İşleri Başkanlığıdır. İlgili sınavlara girerek Diyanet İşleri Başkanlığında imam, müezzin, Kur’an kursu öğreticisi, vaiz ya da müftü olarak görev alma imkanı mevcuttur. Bölüm mezunları için başka bir seçenek de yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam ederek öğretim görevlisi olmaktır. Mezunlar, belediyeler ya da farklı kamu kurumlarında da istihdam imkanı bulabilir, hac, umre hizmeti yürüten turizm şirketleri gibi bazı özel sektör kuruluşlarında da çalışabilirler. Bölüm mezunları Kariyer.net üzerinden yayınlanan din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni ve benzeri pozisyonlar için yayınlanan ilanları takip ederek uygun ilanlara başvuru yapabilirler.

Aylık Ortalama Ne Kadar Kazanırlar?

Güncel maaş bilgileri için kariyer.net adresine bakabilirsiniz.

Kariyer Yolculuğu ve Meslekte Yükselme Olanakları Nelerdir?

İslami ilimler alanında kariyer yolculuğu, genellikle ilgili lisans veya lisansüstü programlarından mezuniyetle başlar. İlk adımda öğretmenlik, din görevlisi veya akademisyen olarak görev alınabilir. Deneyim ve bilgi arttıkça, ilahiyat fakültelerinde öğretim üyesi, vaizlik gibi daha üst düzey pozisyonlara yükselebilirsiniz. Ayrıca, İslami araştırma merkezlerinde veya yayınevlerinde editörlük, araştırmacılık gibi alanlarda da kariyer yapma imkanı bulunmaktadır. Meslekte yükselmenin anahtarı, sürekli olarak bilgi ve yeteneklerinizi geliştirmek, araştırma yapmak ve alanınızda tanınmış bir uzman olmaktır.

Yapay Zeka ve Teknolojik Gelişmeler Bağlamında Mesleğin Geleceği Nasıldır?

İslami ilimlerin yapay zeka ve teknolojik gelişmelerle ilişkisi, özellikle dijitalleşmeyle birlikte farklı boyutlarda gelişebilir. Örneğin, çevrimiçi eğitim platformları, İslami ilimlerin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayabilir. Yapay zeka, Arapça metinlerin tercüme edilmesi veya Kuran’ın anlaşılmasına yönelik çeviri ve yorumlama süreçlerinde kullanılabilir. Bununla birlikte, geleneksel öğrenme ve bilgi aktarımının önemi ve hassasiyeti göz önünde bulundurularak, yapay zekanın İslami ilimlerdeki rolü dikkatlice ele alınmalıdır. Özetle, yapay zeka ve teknolojik gelişmeler, İslami ilimler alanında daha geniş erişim, daha verimli öğrenme yöntemleri ve bilgiye erişimi artırabilir, ancak bu teknolojilerin kullanımı, ilmin doğasına ve özüne saygı göstererek yapılmalıdır.

3.5

YÖK ATLAS Kontenjan , Puan ve Başarı Sıralarına Bir Bakış

Üniversite Türlerine Göre Kontenjan Sayıları

Üni. Türü Kontenjan
TOPLAM 2.283
Devlet 2.066
Vakıf 217
KKTC
Yurt Dışı

Yerleşenlerin Puan Analizi

Üni. Türü Taban Puan Ort. Puan Tavan Puan
Devlet 248,49607 297,22647 445,2134
Vakıf 180,74527 336,9933 517,063
KKTC
Yurtdışı

Yerleşenlerin Başarı Sırası Analizi

Üni. Türü Taban Başarı Sırası Ort. Başarı Sırası Tavan Başarı Sırası
Devlet 876.175 462.548 4.331
Vakıf 1.400.336 353.150 87
KKTC
Yurtdışı

DİĞER FAYDALI İÇERİKLER

YKS PUAN HESAPLAMA

Bu bölümde Türkiye’nin en isabetli puan hesaplama sistemini kullanabilir, net tahminleri yaparak olası başarı sırasını ve puanı görebilirsiniz.

Bu bölümde ÖSYM’nin son 10 yılının sorularının konu dağılımları zorluk düzeylerine göre analiz edilmiştir. Hangi konudan kaç soru çıkıyor ve çıkan soruların zor – orta – kolay şeklinde dağılımları gibi bilgileri burada bulabilirsiniz.

Hala Sormak İstediklerin Varsa

Bütün bu detaylı bilgilerden sonra meslek seçiminde hala kararsızlık yaşıyorsan Rehberlik Akademisi “Eğitim Uzmanları” senin yanında.

Bu site, reCAPTCHA ile korunmaktadır ve Google'ın Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.